Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Rente misschien nooit meer naar niveau van vóór de crisis'

De rentetarieven die de centrale banken vast stellen komen mogelijk niet meer op de niveaus van voor de crisis van 2008/2009.

Dat zegt ratingbureau Moody's in een rapport. Het lagere renteniveau komt voort uit de schade die is veroorzaakt door de crisis die werd gevolgd door zwakkere economische groei, hoge werkloosheid en hoge schuldniveaus in veel landen, zegt Colin Ellis van Moody's.

In het verleden verhoogden centrale banken de rente sneller en scherper na een periode waarin de rente laag werd gehouden. Maar nu zal dat volgens hem anders zijn.

'Nu slechts geleidelijke rentestijging'
Ellis denkt dat de rentetarieven nu slechts heel geleidelijk zullen stijgen en de niveaus die we zagen in de tien tot twintig jaar voor de crisis mogelijk niet meer zullen evenaren.

Er zijn volgens Moody's ook enkele theorieën die verklaren waarom het natuurlijke renteniveau, waar de reële rente de balans is tussen besparingen en investeringen, is gedaald.

Minder groei, en hogere besparingen
Zo is de wereldwijde groei gedaald door onder meer vergrijzing, lagere investeringen en een zwakkere groei van de productiviteit. Een andere theorie houdt verband met de wereldwijde besparingen. Als er meer wordt gespaard, maar er is minder vraag naar leningen, dan drukt dat de reële rente.

Hierbij speelt mee dat een steeds groter deel van de wereldbevolking tussen de 40 en de 60 jaar oud is. Als je jonger bent dan leen je geld voor de koop van een huis en heb je nog een wat minder hoog inkomen. Als je wat ouder bent, dan heb je juist meer geld om te sparen.

'Minder verband rente en inflatie'
Nóg een reden waarom de officiële rentetarieven die centrale banken vast stellen lager zullen blijven dan voorheen is volgens Moody's dat er nu een minder duidelijk verband is tussen lage rente en inflatiedruk dan voor de crisis.

''In de afgelopen zeven jaar was de rente in de meeste landen laag en centrale banken hebben hun bezittingen dramatisch laten oplopen. Desondanks zijn er nog weinig tekenen van een duidelijke stijging van de inflatie'', aldus Ellis.