Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Magische grens doorbroken: hypotheekrente onder 2 procent

Beeld © ANP (Archieffoto)

De gemiddelde rente voor een hypotheek waarvan de rente voor tien jaar vaststaat, is door de extreem lage rente inmiddels onder de twee procent gezakt. En dat is voor steeds meer huizenbezitters reden om hun hypotheek langer vast te zetten.

Bij meerdere hypotheekaanbieders is de rente die huizenbezitters betalen voor een hypotheek met een looptijd van 10 jaar inmiddels minder dan twee procent, blijkt uit een overzicht van actuele rentestanden.nl. Het gaat dan om hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen, dus met een maximale waarde van 245.000 euro. Voor zo'n hypotheek rekent ABN Amro 1,98 procent, ING 1,99 procent rente en Rabobank precies 2 procent

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat steeds meer mensen hun rente voor een langere periode vastzetten als zij een nieuwe hypotheek afsluiten of opnieuw onderhandelen over hun huidige contract. In maart koos ruim een vijfde (20,5 procent) van de mensen voor een rentevaste periode langer dan tien jaar. Vorig jaar deed nog ongeveer 16 procent dat en in 2014 slechts 6 procent.

Rente lang vastzetten
Ook bij de rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar signaleert DNB een stijging. In maart gaf ruim de helft van de hypotheekafsluiters (52 procent) de voorkeur aan die optie. Twee jaar geleden ging het nog om ongeveer 39 procent.

In maart werd in Nederland overigens voor bijna 10 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt. De rente op deze nieuwe hypotheken bedroeg gemiddeld 2,69 procent.

Elders in Europa zetten huishoudens hun rente al geruime tijd langer vast. Een rentevaste periode van tien jaar of langer kreeg vorig jaar de voorkeur van bijna de helft (47 procent) van de hypotheekafsluiters in de eurozone. Dik een vijfde (22 procent) koos voor een vaste rente over een tijdspanne tussen de vijf en tien jaar.

Dit is een artikel van