Geld en Werk

Sandd: wij kunnen goedkoper bezorgen, postzegelprijs kan omlaag

30 juni 2017 08:52 Aangepast: 01 september 2017 11:43
Beeld © Archieffoto ANP

Bezorgbedrijf Sandd denkt veel goedkoper post te kunnen ophalen en bezorgen bij consumenten dan PostNL. De postzegelprijs zou daardoor omlaag kunnen van 78 cent naar 55 cent.

PostNL verzorgt in Nederland de zogeheten universele postdienst (UPD). Het is daarbij verplicht om een minimaal aantal brievenbussen aan te houden en op vijf dagen in de week post op te halen en te bezorgen. Op basis van de kosten die het daarvoor moet maken, bepaalt de overheid hoeveel een postzegel mag kosten.

Op dit moment heeft PostNL het monopolie op bezorging van brieven in handen en mag het de prijs van de postzegel verhogen, binnen de marge die de Autoriteit Consumenten en Markt bepaalt. En dat doet het bedrijf dan ook.

Ten opzichte van vorig jaar ging de prijs dit jaar met 5 cent omhoog naar 78 cent. Dat is een verdubbeling van de prijs ten opzichte van 2006, toen een brief of ansichtkaart versturen nog 39 cent kostte. 

'Wij zijn goedkoper'

Sandd-topman Ronald van de Laar gelooft niets van het kostenplaatje dat PostNL schetst en stelt dat het veel goedkoper kan. "Wij kunnen het doen voor 55 cent per postzegel en dan zit er nog een marge op ook", zei hij. Sandd heeft volgens De Telegraaf in november een plan voorgelegd aan Kamp, maar nog geen reactie ontvangen. 

Het idee om een gooi te doen naar de UPD leeft volgens Van de Laar al langer bij Sandd. "Maar nu zijn we er ook echt klaar voor'", zegt hij. "We beschikken inmiddels over een fijnmazig netwerk en financiële ruimte om verder te investeren.'' Het bedrijf zal vooral geld moeten steken in het plaatsen van duizenden brievenbussen.

Controversieel

Dat Kamp er nu in ieder geval niet meer op zal reageren is logisch, nu de formatie van een nieuw kabinet in volle gang is. Tijdens de formatie zijn veel belangrijke politieke onderwerpen controversieel verklaard, wat betekent dat er geen beslissing over genomen zal worden.

Een woordvoerder van Kamp zegt tegen persbureau ANP dat Sandd wel degelijk antwoord heeft gekregen. Het ministerie is bezig met een onderzoek naar de postmarkt en de UPD. "Het voorstel van Sandd biedt in dit kader waardevolle informatie en wordt in deze analyse meegenomen. Dit heeft het ministerie ook eerder al mondeling aan het bedrijf toegelicht."

Update: reactie PostNL

Hoewel PostNL de inhoud van de plannen van zijn rivaal niet kent, reageert het bedrijf sceptisch. "Sandd lijkt te suggereren dat postbezorgers wel zonder fatsoenlijke cao, arbeidsovereenkomst en pensioenvoorziening zouden kunnen", zei een woordvoerster. "PostNL ziet dat fundamenteel anders."

PostNL wees daarnaast op de belangrijke verplichtingen die bij de UPD horen, zoals het binnen 24 uur bezorgen van medische en rouwpost en het in stand houden van brievenbussen en postkantoren in heel Nederland. "Ook dat soort kosten zitten in de postzegelprijs, waar Sandd voor het snelle gewin maar even aan voorbij gaat.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`