Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Wiebes wil modelovereenkomst-bende gaan opruimen

08 november 2016 16:26 Aangepast: 08 november 2016 17:54
Beeld © ANP

Deze maand nog komt staatssecretaris Wiebes met een plan om zzp’ers en werkgevers tegemoet te komen, nu de wet DBA niet gewenste uitwerking blijkt te hebben.

Het is een hoofdpijndossier voor zowel zzp’ers, werkgevers als staatssecretaris Eric Wiebes: de wet DBA. De VAR, waarmee zzp’ers hun opdrachtgever konden vrijwaren van sociale premies, is halverwege dit jaar afgeschaft. Er zijn nu zogenoemde 'modelcontracten' en als je je aan zo'n contract houdt, zitten zzp'er en opdrachtgever goed. Als je ervan afwijkt, moeten beiden met terugwerkende kracht premies betalen.

Dit nieuwe systeem, dat bedoeld was om schijnzelfstandigheid te voorkomen, blijkt vooral een stimulans te zijn om zzp'ers de deur uit te zetten. Het Financieele Dagblad deed een rondgang en ontdekte dat grote bedrijven als ING en Rabobank het aantal zelfstandigen sterk reduceren als gevolg van de wet van Wiebes. 

'Zorgen zijn herkenbaar'

Na een storm van kritiek, die al een tijdje duurt, geeft Wiebes nu ook toe dat de uitwerking van de wet niet helemaal naar wens gaat. "Deze zorgen zijn heel herkenbaar en we moeten hier snel wat aan doen'', zei staatssecretaris Eric Wiebes in de Tweede Kamer. Niemand mag blijven zitten met onzekerheid, 'juist in de tijd dat de economie groeit.'

Wiebes wilde eigenlijk pas midden december met een reactie komen op de problemen. Maar hij kondigde aan dat te vervroegen tot deze maand, 'gezien de urgentie'. Wat er in die brief gaat staan, weten we uiteraard nog niet. Hoe Wiebes gaat ingrijpen wilde hij nog niet zeggen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore