Geld en Werk

Aardverschuiving: stropdas niet langer verplicht in Brits parlement

30 juni 2017 12:32 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
'Speaker' John Bercow. Beeld © Getty images

Een bom op het bastion van de 'stiff upper lip': van Britse parlementariërs wordt niet langer verwacht dat ze een stropdas dragen. Voor de chique Britten niets minder dan het einde van een tijdperk.

Het is een aardverschuiving in het Britse parlement, waar tot voor kort zelfs journalisten werden gecontroleerd op het dragen van een das. Hadden ze er geen, dan mochten ze niet naar binnen.

In de regels van het Britse parlement is een speciaal hoofdstuk gewijd aan de dresscode. Er is, zo schrijft men, geen officiële dresscode, maar het is een ongeschreven regel dat je er een jas en das draagt. Van vrouwen wordt eenzelfde mate van formaliteit verwacht. 

'Das niet essentieel'

Tot nu dus. Want nadat parlementslid Peter Bone vragen stelde over zijn dasloze 'honourable friend' Tom Brake, sprak parlementsvoorzitter John Bercow de historische woorden: "Do I think it's essential that a member wears a tie? No."

Volgens Bercow, die nog toevoegde dat hij beseft dat zijn uitspraken bij sommige mensen voor grote consternatie zullen zorgen, kan van een parlementariër alleen worden gevraagd dat hij zich kleedt in 'businesslike attire'. Hij bepaalt het gedrag in het parlement, dus vanaf nu kunnen we andere kledingstukken zien opduiken dan voorheen.

En inderdaad, de nieuwe regels kunnen niet op de goedkeuring van iedereen in het parlement rekenen.

Parlementaire regels

Het Britse parlement heeft overigens wel meer bijzondere regels. Zo mogen parlementariërs hun collega niet bij naam noemen, maar moeten ze elkaar aanduiden met titels als 'my honourable friend'. 

Ook over de rest van het taalgebruik staan regels op schrift. Zo moet elke parlementariër ten allen tijde onthouden dat 'good temper and moderation are the characteristics of parliamentary language'. 

Nog maar twintig jaar geleden koos een andere parlementsvoorzitter, Bernard Weatherill, ervoor om nog een tikje verder te gaan dan een stropdas alleen. Hij kwam, net als zijn voorgangers dagelijks naar zijn werk in volledig kostuum en met pruik. Die traditie werd na hem afgeschaft.

De das heeft het zwaar

De das heeft het al jaren zwaar op de werkvloer, ook in Nederland. Roel Wolbrink, schrijver van stijlgids Het Blauwe Boekje, zei onlangs al tegen RTL Z: "In de corporate finance werd je vroeger weggestuurd als je geen das droeg. Nu gebeurt dat echt niet meer."

Wolbrink vindt dat je alleen nog een das hoeft te dragen wanneer de omgeving daar echt om vraagt. "Daar waar het er wat formeler en juridischer aan toe gaat, zie je dat er meer dassen gedragen worden."

Verwarring in de Tweede Kamer

Maar zelfs in de politiek is de das op zijn retour. Nieuwbakken Kamerlid Peter Kwint van de SP, die ook in zijn tijd als raadslid in Amsterdam al kon rekenen op kritiek op zijn kledingkeuze, kreeg onlangs op een warme dag ook in de Tweede Kamer te horen dat zijn variant van 'business casual' iets te casual was.

Ook internationaal wordt de das niet altijd meer gedragen. Tijdens bijeenkomsten van de G8 is de dress code zelfs 'smart casual'. Dat wil zeggen dat een pak niet verplicht is. Maar dat gaat de wereldleiders vooralsnog een stapje te ver.

Thumbnail

Wereldleiders (inclusief toenmalige Britse premier Cameron) gaan dasloos op een bijeenkomst van de G8 in 2013

Voor wie zelf toch nog twijfelt of de stropdas nou wel of niet gewenst is, zette RTL Z eerder al een aantal tips op een rijtje. Ook behulpzaam voor iedereen die geen Brits parlementariër is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore