Nasleep Brexit

Op vakantie naar Groot-Brittannië wordt lekker goedkoop

08 oktober 2016 14:58 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, heeft één groot voordeel: het Britse pond keldert in waarde. Een vakantie in Groot-Brittannië is dit jaar daarom al bijna 20 procent goedkoper geworden.

Betaalde je aan het begin van het jaar nog 136 euro voor 100 Britse pond, nu is de wisselkoers gezakt naar 111 euro voor 100 pond. Een koersdaling met 19 procent.

Vooral na het referendum over de brexit is het hard gegaan. De dag na de toch wel onverwachte uitslag zakte het pond in één klap van 1,30 euro naar 1,20 euro. Daarna volgde een rustige periode, maar sinds begin september daalt de koers weer gestaag verder. De brexit zit er toch echt aan te komen. De koers van het pond is de laatste maand bezig met een glijvlucht, naar nu dus 1,11 euro.

De Britse zakenbank HSBC ziet nog meer voordelen komen voor internationale reizigers. Aan het eind van 2017 verwacht HSBC dat de euro en de pond evenveel waard zijn. 100 pond kost dan nog slechts 100 euro, een koers van 1:1. HSBC denkt dat de gevolgen van een harde brexit steeds groter worden.

Nadeel voor de Wallen

Voor Nederlandse toeristische plaatsen die afhankelijk zijn van Britse toeristen, zoals de Wallen in Amsterdam, is de koersdaling van de pond omgekeerd een groot probleem. Voor de Britten werkt de koersdaling in hun nadeel. Kregen ze eerst nog 136 euro voor 100 pond. Aan het eind van volgend jaar zal dat waarschijnlijk nog maar 100 euro zijn. En dat scheelt een slok op een borrel.

Op Britse luchthavens is het drama met de pond overigens al veel sterker te zien. Toeristen krijgen nog maar 97 euro voor 100 pond bij de wisselkantoren. De 'officiële' wisselkoers op de luchthavens is dramatisch gekelderd: een pond doet daar nu nog maar 0,97 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van