Geld en Werk

'Overheid moet Airbnb's en Ubers harder aanpakken'

31 mei 2017 08:19 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Archieffoto ANP

Deelplatformen zoals Uber of Airbnb moeten tijdig gereguleerd worden zodat ze geen monopolie krijgen, adviseert het Rathenau Instituut. Daarnaast zouden consumenten de beoordeling die ze op het ene platform krijgen, mee moeten kunnen nemen naar andere platformen.

De bedrijven draaien namelijk voor een groot gedeelte op de data en beoordelingen die gebruikers aanleveren. Als die gegevens gedeeld worden, vergroot dat de betrouwbaarheid, schrijven de makers van een rapport over deelplatforms genaamd Eerlijk Delen. Als consumenten bij het ene bedrijf een goede beoordeling hebben, hebben ze bij een ander platform meer kans van slagen. 

De schrijvers zijn kritisch over de opkomst van deelplatforms, ze vrezen dat het ten koste gaat van banen in de reguliere economie. Als de overheid niet strenger en harder ingrijpt, zorgen de platforms ook voor meer overlast.

Elk voordeel heeft z'n nadeel

De deeleconomie heeft ook positieve effecten, zoals innovatie in een sector. Die effecten moeten gestimuleerd worden, maar daarbij moeten de publieke belangen als consumentenbescherming, privacy en openbare orde niet uit het oog worden verloren.

Door een dienst als Airbnb worden in de grote steden huizen aan de woningmarkt onttrokken om continu via de dienst te worden verhuurd en ontstaat er overlast voor buurtbewoners.

Een dienst als Snappcar, waarbij mensen hun auto verhuren op momenten dat ze hem niet gebruiken, kan juist in binnensteden leiden tot een oplossing voor parkeerproblemen.

Oneerlijke concurrentie

Een specifiek probleem is ook de belasting van de inkomsten die mensen genereren via de deelplatformen. Die zijn nu nog moeilijk te controleren en het is vaak onduidelijk vanaf welk bedrag de inkomsten moeten worden opgegeven. Ook leiden sommige deelplatformen tot de toename van zzp'ers en worden sociale premies en belastingen niet altijd afgedragen.

Deelplatformen hoeven doorgaans ook niet aan dezelfde regels te voldoen als andere bedrijven in de sector. Daardoor kunnen de prijzen laag blijven, maar ontstaat ook oneerlijke concurrentie.

Stel onafhankelijke toezichthouder aan

Om deelplatformen te kunnen reguleren zou de overheid de juridische status van de platformen duidelijker moeten maken, adviseren de makers van het rapport. Een derde partij zou aangesteld kunnen worden om toezicht te houden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore