Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Droge voeten en schoon water kosten 2,7 miljard per jaar

Beeld © ANP

Vorig jaar hebben de waterschappen in totaal voor 2,7 miljard euro aan belastingen geheven. Ongeveer de helft daarvan is bestemd om overstromingen tegen te gaan, de andere helft gaat naar zuivering van ons oppervlaktewater.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2016 werd er 60 miljoen euro meer opgehaald door de waterschappen dan een jaar eerder.

Onderhoud van dijken

De waterschappen zijn verantwoordelijk voor twee belangrijke taken: ten eerste moeten ze zorgen voor het onderhoud van de watersystemen.

Simpel gezegd betekent dit dat ze ervoor moeten zorgen dat de we droge voeten houden, bijvoorbeeld door het onderhoud van dijken. Daarvoor betaalden we met elkaar 1,4 miljard euro belasting, volgens het CBS is dat ongeveer kostendekkend. 

Overigens wordt het dijkonderhoud van de kustlijn en van de grote rivieren door het Rijk uitgevoerd. Dat wordt bekostigd door de rijksoverheid en komt uit de algemene belastingpot.

Zuiveren

De andere hoofdtaak van de waterschappen is het zuiveren van water, zodat het weer drinkbaar wordt. Dat kost ongeveer evenveel als het zorgen voor droge voeten: de waterschappen haalden er in 2016 1,3 miljard euro voor op bij de belastingbetaler.

Bron: RTL Z