Geld en Werk

Meer woningen verkocht in augustus, stijging van ruim 4 procent

18 september 2017 12:17 Aangepast: 18 september 2017 12:19
Beeld © ANP Foto

Het aantal verkochte woningen is in augustus net als in juli gestegen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Kadaster.

In augustus werden er 20.780 woningen verkocht, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. Vooral vrijstaande woningen bleken in trek: de verkopen daarvan stegen met bijna 14 procent ten opzichte van 2016.

Ook vergeleken met juli werden er iets meer woningen verkocht. In juli bleef de teller nog steken op 19.979 woningen, in augustus werden er 20.780 verkocht. Het Kadaster registreert de verkopen wanneer die bij de notaris worden bekrachtigd.

Noord-Holland blijft achter

Alleen in Noord-Holland werden afgelopen jaar minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de toenemende krapte op de woningmarkt daar, die zeker in steden als Amsterdam steeds nijpender wordt. Het aanbod droogt op.

In Flevoland stegen de verkopen juist flink. Daar wisselde ruim een kwart meer woningen van eigenaar dan in 2016. 

Welke krapte?

Dat de woningverkopen in augustus wederom zijn gestegen, mag opvallend worden genoemd. Niet alleen in Amsterdam en Noord-Holland, maar ook in andere provincies zou in toenemende mate sprake zijn van krapte. Het aantal verkochte woningen zou dan zo zoetjesaan moeten gaan afnemen.

Dat dat niet gebeurt, viel ook woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster zelf op, zo zegt hij. "De NVM spreekt over opdrogend aanbod, maar het kan zijn dat zij niet het complete beeld van het koopgedrag hebben," stelt hij.

Aangeboden versus verkocht

Doordat het aanbod opdroogt staan woningen steeds minder lang te koop, steeds vaker zelfs minder dan een maand. Het totale woningaanbod wordt door de NVM echter maar een keer per maand gemeten.

Een aantal woningen valt dus tussen die meetmomenten en wordt niet geregistreerd als aangeboden, maar wel als verkocht bij het Kadaster. "Tussen die gegevens kan wat ruis zitten," vat De Vries het samen.

De stijgende verkopen willen in ieder geval niet zeggen dat het eind van de krapte op de woningmarkt in zicht is. In heel Nederland nemen de verkopen nog toe, maar het is de vraag voor hoe lang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van