Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

PostNL worstelt met krimpende volumes

02 november 2015 08:26 Aangepast: 02 november 2015 08:49
Beeld © ANP

We sturen weer fors minder post en dat raakt PostNL hard. Er worden wel meer pakketjes verstuurd.

De totale omzet van PostNL daalde met 1 procent, de nettowinst steeg wel, van 12 miljoen euro tot 18 miljoen euro. Dat komt mede omdat er in de kosten is gesneden.

In het derde kwartaal werd er 11,2 procent minder post verstuurd. De kosten stegen ook nog eens. Bezuinigingen en een hogere prijs voor postzegels konden dat niet goedmaken. De omzet daalde met 5 procent en het resultaat met 20 procent. Postbezorging is nog altijd de grote winstmaker bij PostNL, maar het concern gaat er vanuit dat het volume dit jaar met tussen de 9 en 12 procent zal afnemen.

Omzetgroei bij pakketbezorging
Er is wel groei bij pakketbezorging. PostNL profiteert ervan dat er steeds meer via internet wordt besteld. De omzet steeg er met 7 procent. De stakingen van ontevreden bezorgers en de hogere loonkosten van het akkoord dat met hen werd gesloten drukte het operationele resultaat van deze divisie echter met 1 miljoen euro tot 17 miljoen euro.

Op de langere termijn moet de groei van pakketjes komen, maar nog altijd levert de briefbezorging in Nederland bijna twee keer zoveel op. Postbezorging in Duitsland en Italië plus overige activiteiten leveren ondertussen een negatief resultaat op van 7 miljoen euro.

Het bedrijf houdt vast aan de prognoses voor 2015 en komt morgen met een verdere uitwerking van de plannen voor de komende jaren. Daarbij moet ook blijken hoe de aanhoudende krimp van de postmarkt verder kan worden bestreden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore