Geld en Werk

John de Mol koopt 3 procent in PostNL

12 november 2015 07:07 Aangepast: 12 november 2015 11:08
Beeld © ANP

Mediaondernemer en miljardair John de Mol heeft meer dan 3 procent van de aandelen van PostNL gekocht. Naar verluidt vindt hij het netwerk van PostNL interessant, omdat steeds meer producten via internet worden gekocht en die moeten ook worden bezorgd.

De Mol heeft nu ruim 14 miljoen aandelen van PostNL, goed voor een belang van 3,18 procent van de aandelen, blijkt uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Het Financieele Dagblad schrijft dat het belang zal worden uitgebreid naar 5 procent. De krant baseert zich daarbij op kringen rondom De Mol. Volgens de krant ziet De Mol waarde in het fijnmazige distributienetwerk van PostNL.

De belangstelling van De Mol voor PostNL is opvallend. De laatste jaren keldert het volume bij post in Nederland. Bij het bezorgen van pakketjes stijgt het volume wel, maar die toename is geringer. In het derde kwartaal daalde het resultaat bij pakketbezorging licht. 

RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker wijst op de groei van de detailhandelsverkopen via internet in september met 20 procent. Hij geeft aan dat die spullen moeten worden thuisbezorgd. ''PostNL is wel heel bureaucratisch, het is immers een oud-staatsbedrijf''. 

Hele grote daling postvolume
PostNL kampt met forse dalingen van het volume bij post in Nederland. Van 2011 tot en met vorig jaar daalde het volume met in totaal 44 procent. Voor de komende jaren gaat het concern uit van een verdere afname, met tussen de 41 en 58 procent.

Van alle post die in 2010 werd verstuurd zal tien jaar later dus nog maar tussen een kwart en een derde over zijn.

Krimp-onderdeel nog goed voor grootste deel winst
Bij het bezorgen van pakketjes is er nog sprake van groei. Consumenten kopen steeds meer via internet en daarvan profiteert PostNL. Desalniettemin komt het grootste deel van de winst nog altijd uit het krimp-onderdeel post.

In het derde kwartaal leverde postbezorging in Nederland een onderliggend operationeel resultaat van 30 miljoen. Met het bezorgen van pakketjes werd een onderliggend operationeel resultaat van 17 miljoen euro behaald. PostNL verwacht dat de marges volgend jaar zullen dalen.

'Ambitie': gelijke winst in 2020
PostNL verwacht dat het onderliggende operationele resultaat van PostNL volgend jaar daalt. De 'ambitie' is om het resultaat in 2020 te hebben opgetrokken naar ongeveer het huidige niveau.

Het is niet duidelijk wat De Mol heeft betaald voor het belang in PostNL. Op basis van de slotkoers van gisteren van 3,01 euro zijn de aandelen ruim 42 miljoen euro waard.

Er zijn overigens geen eerdere meldingen van De Mol in PostNL terug te vinden in de archieven van de toezichthouder. Eerder dit jaar nam De Mol een belang van 5,1 procent in navigatiedienstverlener TomTom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore