Geld en Werk

Samsung hoeft smartphones niet verplicht te updaten

08 maart 2016 16:28 Aangepast: 01 augustus 2017 04:30
Beeld © Getty

Samsung is niet verplicht om zijn smartphones tot twee jaar na aankoop van updates te voorzien, zo heeft de Amsterdamse rechtbank vandaag besloten. Dit eiste de Consumentenbond, die Samsung voor de rechter sleepte.

De Consumentenbond spande in januari een kort geding aan tegen Samsung vanwege het 'gebrekkige updatebeleid' van de fabrikant. De vereniging wil dat Samsung toestellen minimaal tot twee jaar na aankoop van nieuwe software voorziet, duidelijk is over het updatebeleid en klanten informeert over beveiligingslekken in apparaten.

Financiële gevolgen
Volgens de rechter zouden de financiële gevolgen voor Samsung 'bijzonder groot' zijn, omdat het blijven updaten van toestellen tot twee jaar na de aankoop veel geld kost. Ook meldt de rechter dat Samsung grotendeels afhankelijk is van Google voor het uitrollen van Android-updates.

Daarnaast heeft de Consumentenbond volgens de rechter niet aangetoond dat consumenten slachtoffer zijn geworden van het Stagefright-lek, een bekende kwetsbaarheid waarmee kwaadwillenden Android-smartphones met een sms'je kunnen overnemen. De Consumentenbond richtte zich in de zaak vooral op het grote Stagefright-lek.

Reactie Consumentenbond en Samsung
De Consumentenbond is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter en vindt het 'opvallend' dat de rechter zich zo richt op de financiële gevolgen voor Samsung. Er wordt nagedacht over een volgende stap, zoals hoger beroep of een compleet nieuwe rechtszaak.

"De rechter durfde het kennelijk niet aan om in kort geding vorderingen toe te wijzen die zo'n grote impact hebben op Samsung", zegt advocaat Marieke Neervoort van SOLV die de Consumentenbond vertegenwoordigt. "En dat is teleurstellend, want consumenten duidelijk informeren over hoe lang je na aankoop nog updates van Samsung blijft ontvangen, is helemaal niet ingewikkeld."

Samsung vindt dat de uitspraak van de rechter bevestigt dat het bedrijf de beveiliging goed op orde heeft. "Op onze site kun je van alle toestellen die we de laatste twee jaar hebben uitgebracht zien voor hoe lang ze nog worden ondersteund en of ze kwetsbaar zijn voor grote lekken zoals Stagefright", laat woordvoerder Anne ter Braak weten.

82 procent heeft oudere software
Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat 82 procent van de Samsung-smartphones twee jaar na aankoop niet meer op de laatste Android-versie draait. Dit brengt veiligheidsrisico's met zich mee, omdat in verouderde software vaker kwetsbaarheden voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore