Geld en Werk

Waarom krijg ik maar zo weinig spaarrente?

26 januari 2016 18:40 Aangepast: 03 augustus 2017 16:30
Sparen kost je nu al geld. Beeld © P. le Clercq

Je bent zuinig en zet wat geld opzij voor later, maar dan blijkt dat je bijna geen rente krijgt van je bank. Waarom is die rente eigenlijk zo laag?

In de basis werkt rente heel simpel: het geld dat je op de bank zet wordt door de bank weer uitgeleend. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan bedrijven, of in de vorm van een hypotheek aan huizenkopers. Banken vragen meer rente aan die bedrijven of huizenkopers dan dat ze vergoeden aan spaarders.

Banken bemiddelen in feite en daarvoor krijgen ze een vergoeding: het verschil tussen die twee rentes. Banken moeten er natuurlijk ook mee rekening houden dat ze af en toe (een deel van) hun lening niet terugkrijgen, omdat de de geldlener niet meer kan terug betalen.

ECB bepaalt rente grotendeels
De laatste jaren zijn de rentes die banken kunnen vragen voor leningen flink gedaald. Dat verzinnen ze niet zelf, maar de rente wordt voor het grootste deel bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB bepaalt de officiële rentetarieven en kijkt daarbij naar hoe de economie ervoor staat.

De ECB heeft als taak om de inflatie binnen de perken te houden. Als de economie prima draait, stijgen vaak de prijzen (inflatie) en zal de centrale bank proberen de economie en daarmee de inflatie wat af te remmen. Dat kan door de rente te verhogen. Geld lenen wordt dan duurder.

Andersom kan als de inflatie aan de lage kant is, de rente worden verlaagd, zodat (zo is de gedachte) bedrijven en consumenten meer gaan lenen. Geld is dan immers minder duur.

Recessie van 2008
In 2008 belandden de economieën in Europa en de VS in een recessie. De officiële rente werd dan ook verlaagd. Dat was mede doordat banken in problemen raakten en geld nodig hadden.

Met het bijna gratis geld van de ECB konden zij hun balans op sterkte houden.

Boeterente ECB voor gewone banken
Hoe werkt dat nu precies, met de ECB en banken? Banken kunnen als ze een dag geld 'over' hebben' dat geld stallen bij de Europese Centrale Bank. Voorheen kregen ze rente, maar inmiddels is die rente negatief geworden, een boeterente dus. Banken moeten dus betalen om geld te mogen parkeren bij de ECB. Het idee daarachter is dat banken geld liever zullen uitlenen, dan dat ze het bij de ECB stallen.

Als banken meer geld uitlenen en er dus meer geld beschikbaar komt op de geldmarkt, dan zal dat ook een drukkend effect hebben op de rente die je krijgt  voor je spaargeld.

Rente shoppen
Bij de ene bank zal de spaarrente iets hoger of lager liggen dan bij de andere. Daarbij speelt mee dat grotere banken makkelijker aan spaargeld komen. Kleinere banken moeten wat meer bieden, omdat ze minder bekend zijn kom je eerder bij de grote jongens uit.

Het loont dus wel om te shoppen, maar nu krijg je nergens een rente vergoed die veel hoger zal liggen dan 1 procent. Let wel op de voorwaarden. Als je wilt dat je meteen aan je geld kunt komen, zal de rente waarschijnlijk net wat lager liggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van