Geld en Werk

Dit zijn de rijkste Aziatische families en zo verdienen ze hun geld

12 november 2016 12:08 Aangepast: 14 november 2016 12:42
Mukesh Dhirubhai Ambani (R) met zijn vrouw in 2008 Beeld © ANP

De vijf rijkste Aziatische families hebben gezamenlijk een vermogen van 133 miljard dollar, blijkt uit cijfes van Forbes. Hoe zijn die welgestelde Aziatische families aan hun geld gekomen?

5. Familie Lee (24,5 miljard dollar)

De 88-jarige Lee Shau Kee kondigde vorig jaar de geboorte van zijn zevende kleinkind op een heel bijzondere manier aan: hij wilde 2 miljoen dollar aan vrienden en personeel cadeau geven. 

Hij startte zijn vastgoedbedrijf Henderson Land in 1981 in Hong Kong en China. Zijn carrière begon hij met de handel in metalen en munten. Dat geld stak hij in een vastgoedbedrijf. Uiteindelijk groeide de organisatie uit tot een omvangrijk bedrijf met aandelen in horeca, gas en investeringsmaatschappijen. Zijn drie kinderen hebben een actieve rol in de organisatie en zijn kleinkinderen worden ook al klaargestoomd om de erfenis op zich te nemen.

Overigens gaat het 'overnemen' van geschikt land om vastgoed op te exploiteren niet altijd even vredig. In april kwam het bedrijf nog in de media nadat het hardhandig boeren van het land verjoeg. 60 beveiligers, ingehuurd door het bedrijf, dwongen de landarbeiders te vertrekken. Het conflict zou al jarenlang duren.

4. Familie Kwok (25,2 miljard dollar)

De rijkste vastgoedfamilie van Azië zag het kapitaal afgelopen jaar met meer dan een miljard dollar stijgen, schrijft Forbes. De Kwoks zijn eigenaar van een vastgoedbeheermaatschappij. Sun Hung Kai Properties, zoals het bedrijf heet, heeft onder andere het grootste gebouw van Hong Kong in de portefeuille. In totaal heeft het naar eigen zeggen 37.000 werknemers in dienst.

De oorsprong van het vermogen werd zo'n 50 jaar geleden vergaard door Kwok Tak-Seng. Hij begon met een supermarkt, switchte naar de handel in Japanse ritsen en stapte uiteindelijk over naar vastgoedmanagement. Na zijn overlijden in 1990 erfden de broers Raymond en Thomas het omvangrijke bedrijf van hun vader.

Een paar jaar geleden kwam er een flinke smet op het succesverhaal van de familie nadat de twee opgepakt werden wegens corruptie. Raymond werd vrijgesproken, maar zijn broer mocht een paar jaar brommen. Het heeft het familiekapitaal weinig kwaad gedaan. Afgelopen vijf jaar steeg het vermogen van de familie met 8,2 miljard dollar. Vorig jaar waren ze nog 24,1 miljard dollar waard.

3. Familie Ambani (25,8 miljard dollar)

Afgelopen jaar steeg het vermogen van de familie Ambani met 21,5 miljard dollar. De oorsprong van het familiekapitaal is te danken aan Dhirubhai Ambani, een zakenman die samen met zijn neef polyester importeerde en kruiden exporteerde naar Jemen. Na een ruzie gingen de twee uit elkaar en startte Dhirubhai ​Reliance Industries.

Uiteindelijk opende hij zijn eerste kledingfabriek en franchise kledingwinkels om de nieuwe Indiase middenstand te bedienen. Het bedrijf is inmiddels één van de grootste van heel India. Later focuste het zich op talloze branches als de petrochemische industrie, telecom, energie, retail en infrastructuur.

Na zijn dood erfden tweelingbroers Mukesh en Anil het bedrijf. Een slepende ruzie zorgde ervoor dat het bedrijf uiteindelijk drie jaar later gesplitst werd. Beiden doen het niet heel slecht: Mukesh ontketende in september een prijzenoorlog in India met zijn telecombedrijf Jio. Diezelfde maand kondigde zijn broer Anil een overname van een ander financieel servicebedrijf met een rivaal aan

2. Familie Chearavanont (27,2 miljard dollar)

De familie Chaeravanont produceert veevoer en fokt dieren voor de landbouw. Hun bedrijf, de Charoen Pokphand Groep, stamt uit 1921. De broers Chia Ek Chor en Choncharoen Chiaravanont openden destijds een winkel om zaden aan Thaise boeren te verkopen die ze importeerden uit China. 

Tegenwoordig staat Dhanin Chearavanont, de zoon van Chia Ek Chor, aan het roer. Hij deelt het vermogen met zijn drie broers en hun familie. Het bedrijf houdt zich niet alleen maar bezig met zaden, maar onder andere ook met voedsel. Ook de Chearavanontjes zijn niet onomstreden. De Britse krant The Guardian schreef in 2014 over zogenoemde 'spookschepen' van het bedrijf, waar slaven onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen zijn om te werken in de visindustrie.

Daarnaast is het bedrijf inmiddels ook actief in andere branches. Zo heeft het 7-Eleven, een internationale keten in gemakswinkels, en telecommaatschappij True (3e grootste van Thailand). Dat bedrijf staat onder leiding van zoon Suphachai. 

1. Familie Lee (29,6 miljard dollar)

De familie Lee (een andere dan op nummer 5) verdiende een groot deel hun geld met een bedrijf dat we hier ook in Europa kennen: de Samsung groep. Lee Kun-Hee, directeur en zoon van de oprichter, ligt al sinds 2014 in coma.

Ook voor de oprichting van Samsung was de familie al welgesteld: oprichter Lee Byung-chul was de zoon van een familie die veel grond bezat. Na de dood van zijn vader begon hij een rijstmolen in zijn woonplaats. Nadat deze mislukte, begon hij een transportedrijf dat hij 'Samsung Trading Co.' noemde. Uiteindelijk groeide het bedrijf uit tot een groot handelsbedrijf, dat onder andere textiel, auto's, verzekeringen en consumentenelektronica verkocht. Zelfs zijn privé kunstcollectie bleek geld op te leveren. Het museum waarin de objecten te zien zijn, is het bekendste attractiepark van Zuid-Korea.

Zijn kleinzoon Lee Jae-yong heeft momenteel de zware taak om het bedrijf in goede banen te leiden. Zo moest de Samsung Galaxy Note 7 wereldwijd teruggeroepen worden vanwege brandgevaar.

Ondertussen bleef het op het familiefront ook niet rustig: neef Lee Yay-hyun werd in 2015 veroordeeld tot twee en een half jaar gevangenschap wegens belastingontduiking en verduistering. Of de eigenaar van het vijftiende grootste bedrijf van Zuid-Korea überhaupt één nacht in de cel heeft gezeten wegens gezondheidsproblemen is overigens de vraag. In augustus kreeg hij gratie van de president.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore