Geld en Werk

PvdA wil minimumloon voor zzp'ers

24 oktober 2016 21:06 Aangepast: 30 juli 2017 00:30
PvdA-voorzitter Spekman (r) poseert met het verkiezingsprogramma. Beeld © ANP

De Partij van de Arbeid wil dat het minimumloon ook gaat gelden voor zzp’ers. Het wordt bedrijven dan verboden om zzp'ers in te huren voor een lager bedrag.

Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de sociaaldemocraten.

De PvdA wil dat zelfstandigen die opdrachten uitvoeren voor andere bedrijven "de bescherming krijgen van het minimumloon, inclusief sociale verzekeringen."

Aannamebonus

Ook pleit de partij er in zijn zzp-paragraaf voor om de Europese mededingingsregels te veranderen zodat zzp'ers ook collectief prijsafspraken mogen maken. Nu is het in de meeste gevallen nog verboden voor ondernemers om met elkaar afspraken te maken over prijzen omdat dat concurrentie tegengaat en prijzen daardoor kunstmatig hoog gehouden kunnen worden.

Verder wil de partij een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en wil het de startersaftrek juist geleidelijk afbouwen. Daarvoor moet een 'aannamebonus' in de plaats komen.

Zo'n bonus moet het aantrekkelijker maken voor bedrijven om mensen in dienst te nemen, in plaats van ze als zzp'er in te huren.

Veel langer vaderschapsverlof

Een aantal andere opmerkelijk punten uit het programma: de PvdA wil de AOW-leeftijd flexibel maken. Het moet voor werknemers weer mogelijk worden om vanaf de 65e verjaardag te stoppen met werken. Dat gaat dan wel ten koste van de hoogte van de AOW-uitkering. Hoeveel minder je krijgt, daarover blijft de partij nog vaag. De PvdA rept over een 'redelijke korting.'

Ook pleiten de sociaaldemocraten voor een veel langer vaderschapsverlof. Vaders (en partners in het algemeen) moeten drie maanden verlof krijgen na de geboorte van een kindje. Op dit moment hebben vaders nog maar recht op twee dagen betaald verlof na de bevalling.

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore