Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Voorspelling komt uit: minder startende zzp'ers door wet DBA

28 oktober 2016 10:25 Aangepast: 29 juli 2017 23:30
ZZP'er aan het werk. Beeld © ANP

Het aantal zzp'ers groeit minder hard door de onrust en de onzekerheid rondom de nieuwe wet DBA. D66 is het zat en eist opheldering van staatssecretaris Wiebes.

In het eerste kwartaal van 2016 kwamen er nog 16.000 zzp'ers bij. In het tweede kwartaal, toen de wet DBA van kracht werd, waren dat er nog maar 5000. Hiermee is een einde gekomen aan stijging van het aantal zzp'ers, stelt ABN Amro in een analyse.

Al eerder voorspelde de bank dat de groei van het aantal zzp'ers 'kan afvlakken door de wet DBA'. Die wet vervangt de Verklaring Arbiedsrelatie (VAR) en stelt de zzp'er en de opdrachtgever samen verantwoordelijk voor het beoordelen van de arbeidsrelatie.

'Zzp'er vaker uitzendkracht'

"Op basis van de cijfers over het eerste halfjaar van 2016 lijkt dit uit te komen. Mogelijk gaan zzp’ers nu vaker aan de slag als uitzendkracht, gezien de sterke stijging van het aantal uitzendkrachten in het eerste halfjaar van 2016", aldus Madeline Buijs van ABN.

Ook D66 maakt zich zorgen en gaat tijdens het Vragenuur dinsdag opheldering vragen aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. "We hoorden al veel verhalen van opdrachtgevers die geen zzp’ers meer durven inhuren en van zzp’ers die hun opdrachten kwijt raken", zegt D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg.

'Wiebes kom in actie!'

RTL Z kreeg de afgelopen maanden ook tal van klachten binnen van zzp'ers die werk kwijt raakten door de nieuwe wet. Weyenberg: "Nu blijkt dat het aantal zzp’ers in het tweede kwartaal zelfs is gedaald. Ik vrees dat dit de afgelopen maanden niet beter is geworden."

De partij vindt het tijd dat 'Wiebes gaat toegeven dat deze wet slecht is voor zelfstandig ondernemers. Het is 1 over twaalf, de staatssecretaris moet de regels aanpassen en zzp’ers en hun goedbedoelende opdrachtgevers helpen'. 

Voor de nieuwe wet, die in mei inging, geldt een overgangsregeling van een jaar. Daarna moeten ondernemers en werkgevers zich aan de door de belastingdienst opgelegde regels houden.

Vergrijzing

De afgelopen tien jaar steeg het aantal zzp'ers met 44,8 procent, zo stelt de ABN in de analyse 'ZZP'er geen oplossing voor vergrijzing'. Belangrijke redenen voor werkgevers om zzp’ers in te huren zijn een tijdelijke behoefte aan specialistische kennis en het invullen van tijdelijke fluctuaties in het werk.

Door vergrijzing op de arbeidsmarkt zal dit vaker nodig zijn, omdat veel gespecialiseerde werknemers met pensioen gaan. De vraag is of zzp’ers en andere flexibele arbeidskrachten op de langere termijn de vergrijzing kunnen opvangen omdat deze groep ook steeds ouder wordt. 

Als eerste zal dit een rol gaan spelen bij de lager opgeleide werknemers en zzp’ers, aldus Buijs. "Die zijn gemiddeld ouder en gaan dus eerder met pensioen. Middelbaar en hoger opgeleide werknemers zijn jonger, waardoor het probleem daar later op zal treden." Ook neemt het aantal jongeren op de arbeidsmarkt af, waardoor zij de vergrijzing niet op kunnen vangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van