Geld en Werk

Airbnb komt New York tegemoet: niet meer dan één huis verhuren

21 oktober 2016 09:18 Aangepast: 30 juli 2017 01:00
Beeld © ANP

Huizen opkopen om die woningen vervolgens massaal via Airbnb aan te bieden is er straks niet meer bij in San Francisco en New York.

Airbnb wordt langzaam zenuwachtig van politici die ageren tegen de vakantieverhuursite. Om te voorkomen dat de gemeenten maatregelen nemen, komt Airbnb daarom zelf in actie. Per 1 november mogen huiseigenaren in San Francisco en in de staat New York maximaal één woning aanbieden via de site, meldt Engadget. New Yorkse huisjesmelkers die drie keer in de fout gaan, worden bovendien permanent van de site verbannen.

Om te controleren of dit echt gebeurt, gaat Airbnb een verplicht registratiesysteem voor verhuurders opzetten, om te voorkomen dat mensen via het platform illegale hotels runnen. Drieduizend commerciële verhuurders zouden al van het platform zijn verwijderd, meldt the New York Times.

Daarnaast komt er een hotline waar inwoners van de steden naar kunnen bellen bij klachten, en belooft Airbnb ervoor te zorgen dat huurders die hun appartement verhuren, een deel van de omzet moeten afstaan aan hun huisbaas. 

Verbod op short-stay-verhuur dreigt

Airbnb zet hiermee een stap in de richting van de staat New York, waar al langer een strijd gaande is tegen Airbnb. In New York ligt wetgeving klaar die de short-stay-verhuur, minder dan dertig dagen, van complete appartementen verbiedt. Huiseigenaren die het verbod overtreden, kunnen boetes krijgen die kunnen oplopen tot 7500 dollar bij de derde overtreding.

De kritiek op Airbnb is het afgelopen jaar flink toegenomen. Hoteleigenaars klagen over oneerlijke concurrentie terwijl veel bewoners van populaire vakantiebestemmingen klagen over de overlast van vakantievierders.

Hogere huizenprijzen

Ook menen sommige economen dat Airbnb de huizenprijzen en huren opdrijft. “Huizenkopers die uitgaan van structurele Airbnb-inkomsten zouden de lasten kunnen betalen van een extra hypotheek van bijna 100 duizend euro”, becijferde ING bijvoorbeeld eerder dit jaar.

Vooralsnog gelden de nieuwe regels alleen voor New York en San Francisco, maar het ligt voor de hand dat nu ook andere plaatsen waar veel geklaagd wordt over Airbnb, de druk op de huizendeelsite zullen opvoeren.

Bron: Bright.nl. Kijk voor meer tech-video's op het Bright YouTube-kanaal

`