Geld en Werk

Advies CPB: geef vrije huurder óók een financieel steuntje in de rug

15 november 2016 15:32 Aangepast: 15 november 2016 16:37
Huur- en koopwoningen in de Amersfoortse wijk Vathorst. Beeld © ANP

Mensen die een huis huren in de vrije sector zijn daar te veel geld aan kwijt, concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau. Dat komt onder meer omdat huiseigenaren en sociale huurders 'aanzienlijke subsidies' krijgen, zeggen de rekenmeesters van het kabinet.

Van alle huishoudens in Nederland woont slechts vijf procent in een huurwoning in de vrije sector. Meestal zijn het de middeninkomens die in deze categorie vallen: zij verdienen te veel om in een sociale huurwoning te mogen wonen, maar door de aangescherpte eisen voor hypotheken kunnen ze vaak geen huis kopen.

'Meer scheefwoners'

Omdat de huren in de vrije sector ongelimiteerd zijn, hebben vrije huurders "hoge woonlasten, zonder dat er een goede reden lijkt te zijn om deze groep anders te behandelen." Behalve het benadelen van deze huishoudens verstoort deze praktijk volgens het CPB ook nog eens de woningmarkt omdat het scheefwonen in de hand werkt. Als hypotheekverstrekkers binnenkort nog weer wat strenger gaan optreden, dreigen volgens het CPB nog meer mensen in de knel te komen.

Het CBP heeft drie oplossingen voor dit probleem:

  • De overheid grijpt in door de inkomensgrens omhoog te schroeven voor het ontvangen van huursubsidies. Daarmee zouden meer mensen dus in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.
  • De overheid kan commerciële verhuurders vrij stellen van de zogeheten verhuurderheffing (die verhuurders betalen als ze meer dan tien woningen verhuren). Dat zou dan leiden tot meer aanbod van dit soort woningen.
  • De overheid grijpt in door de grens voor sociale huurwoningen omlaag te brengen. Die grens is het maximale maandbedrag aan huur. Door die te verlagen, komen er meer huurwoningen in de vrije sector (met een lagere huurprijs). 

Prijzen vrije sector hard gestegen

Gemiddeld betaal je in Nederland 14,50 euro huur per vierkante meter per maand in de vrije sector, bleek onlangs uit een rapport van Pararius, de grootste aanbieder van huurwoningen in de vrije sector. Vooral in de Randstad zijn de prijzen in de afgelopen twee jaar hard gestegen. De grens voor een sociale huurwoning is door minister Blok (Wonen en Rijksdienst) tot 2018 op 710,68 euro kale huur per maand vastgelegd. 

In Nederland woont bijna 60 procent van alle huishoudens in een koopwoning, ruim 35 procent in een sociale huurwoning en 5 procent dus in een vrije sector huurwoning. 

`