Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dijsselbloem: We zijn al ver met opvolging Gerrit Zalm

Beeld © ANP

Alle verhalen die rondgaan over de 'moeizame' opvolging van Gerrit Zalm? "Indianenverhalen", noemt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ze in het wekelijkse gesprek met hem op RTL Z. "Ze komen van mensen die net niet van de hoed en de rand weten." Volgens hem is de bank juist al heel ver in de sollicitatieprocedure.

"Ik hoop dat het op korte termijn tot een goede uitkomst leidt", zegt hij tot twee keer toe in het interview. "Het is een intensief proces en we zijn al heel ver." 

Hoe lang het nog duurt voordat er een nieuwe opvolger bekend wordt gemaakt, weet hij niet. "Het moet gewoon een zorgvuldig proces zijn. Wat in elk geval niet helpt, is dat mensen naar de krant gaan om te laten zien dat ze er ook verstand van hebben." Volgens verschillende media is er sprake van een 'patstelling die de bank gijzelt'. De Raad van Commissarissen van de bank zou 'stevig gebotst' zijn met de minister. 

De minister is fel over de verhalen die in de pers verschijnen waarin de bemoeienis van de bank bekritiseerd wordt. "Sommige bankiers en commentatoren vinden dat de Staat dit soort invloed niet mag hebben. Het spijt me zeer: daar ben ik het niet mee eens. De Staat heeft namens alle Nederlanders heel veel geld in die bank zitten. En zolang dat het geval is, zullen we invloed hebben op dit soort majeure beslissingen. Het is niet anders."

Het hele gesprek terugluisteren?

Vrouw als nieuwe bestuursvoorzitter?

Door het vertrek van bestuurder Caroline Princen, zit er geen enkele vrouw meer in de Raad van Bestuur van ABN Amro. Dat onderwerp is volgens Dijsselbloem "absoluut een thema in de top bij ABN Amro". Toch krijgen vrouwelijke kandidaten geen voorkeursbehandeling. "Voorop staat dat we een geschikte kandidaat zoeken, of dat nou een man of een vrouw is", zegt hij.

De Raad van Commissarissen heeft tijdens het opstellen van het profiel voor de beste kandidaat nauw met het ministerie overlegd. "Dat hebben we ook vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen NLFI, die onze aandelen beheert, en de bank. We hebben in deze procedure een zwaarwegend adviesrecht en worden vroegtijdig bij de procedure betrokken." In het profiel staat onder andere dat de kandidaat bankierservaring en een maatschappelijke antenne moet hebben. 

Zweedse bank

Dijsselbloem gaat ook nog even in op de overnamegeruchten van de Scandinavische bank Nordea. Topman Björn Wahlroos zei tegen de Finse pers dat een combinatie van de twee banken 'heel goed zou kunnen werken'. Volgens Dijsselbloem zijn er momenteel geen besprekingen over een eventuele onderhandse overname van het resterende deel van de aandelen die nog in handen zijn van de Staat. "Die contacten zijn er geweest, maar die hebben op dit moment nergens toe geleid. Die liggen dus nu stil."

"Ik was niet van plan om er veel over te zeggen, maar de voorzitter van Nordea heeft zelf in de pers gezegd zij zich na de verkiezingen opnieuw zullen melden. Dat mag: ik heb steeds gezegd dat de mogelijkheid van een onderhandse verkoop mogelijk is. Op dit moment is er gewoon geen sprake meer van besprekingen. Zij hebben hun interesse kenbaar gemaakt en ik heb laten weten dat we gewoon voortgaan op het pad zoals we dat hebben uitgezet: geleidelijk de aandelen op de beurs verkopen", zegt hij.

Lees ook: Zo zoeken headhunters de nieuwe Zalm