Geld en Werk

'Beleggers moeten uit staatsobligaties en in aandelen'

15 november 2016 06:01 Aangepast: 29 juli 2017 19:00
Beeld © ANP

Als je komend jaar belegt doe je er goed aan minder geld in staatsobligaties te steken en meer in aandelen, voorspelt Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd strategie en Multiple Asset bij NN Investment Partners. Vooral aandelen van cyclische bedrijven, zoals chemiebedrijven en producenten van bouwmaterialen, zijn interessant.

Bedrijven in cyclische sectoren profiteren van een aantrekkende economie, stelt Van Nieuwenhuijzen. Dat geldt voor onder meer de financiële sector. Banken en verzekeraars hebben liever een hogere rente, want de afgelopen jaren hadden ze last van een fors gedaalde rente.

Ook bedrijven die grondstoffen verwerken, varen wel bij een aantrekkende groei en hebben dus de voorkeur.

Niet alle aandelen

Je moet niet alle aandelen hebben, waarschuwt Van Nieuwenhuijzen. Beleggers zullen minder graag aandelen hebben van bedrijven die een vrij zeker dividend opleveren. Met het oog op de hogere rente wordt dividend relatief minder interessant.

Vooral aandelen van nutsbedrijven en telecommers zijn minder aantrekkelijk.

Inflatie en minder stimulering 

Van Nieuwenhuijzen denkt verder dat de inflatie wat zal aantrekken, terwijl de kans groot is dat president Trump de economie stimuleert door meer uit te geven. Dat zal weer leiden tot een hogere groei.

Tegenover die hogere budgettaire stimulans van meer overheidsuitgaven zal een geringere monetaire stimulans staan. Veel centrale banken, zoals de Amerikaanse Fed en de ECB, kochten obligaties op en hebben de rente flink verlaagd. De Fed koopt geen obligaties meer op en heeft vorig jaar de rente voor het eerst in jaren opgetrokken.

Eerder verkrapping dan verruiming

In december verhoogt de Fed waarschijnlijk de rente opnieuw, terwijl er volgend jaar nog wel een paar keer een verhoging komt, denkt Van Nieuwenhuijzen. In de VS is er dus al verkrapping van het beleid, terwijl onder meer de ECB het beleid in ieder geval niet verder zal verruimen. 

Dat heeft invloed op obligaties. Een hogere rente is minder aantrekkelijk voor obligaties, omdat nieuwe obligaties een hogere rentevergoeding zullen geven dan die al in eerder zijn uitgegeven. Beleggers hebben dus liever die nieuwe stukken. Een hogere rente leidt tot lagere koersen voor obligaties.

Liever aandelen uit Japan dan uit eurozone

Aandelen in veel opkomende markten kun je beter laten voor wat ze zijn. De hogere rente in de VS is vaak nadelig voor die landen en ook een protectionistischer handelsbeleid van de VS zal negatief doorwerken.

NN heeft een voorkeur voor Japan boven de eurozone, omdat Japanse aandelen goedkoper zijn én omdat er in de eurozone politieke onzekerheid is.

Zo heb je in Italië eerst het referendum voor grotere bevoegdheden voor de regering, en later de verkiezingen. Er is een kans dat de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo die wint, en die partij is voorstander voor het verlaten van de eurozone. Dat zou de hele eurozone mogelijk in elkaar laten klappen.

Ook de komende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland zorgen voor onzekerheid en hetzelfde geldt voor de vraag wanneer de Britten artikel 50 in werking stellen om uit de EU te stappen.

Staatsobligaties bieden bescherming tegen onrust

Ondanks dat NN staatsobligaties minder interessant vindt, is het niet aan te raden er helemaal uit te stappen. Ze kunnen ook een zekere bescherming bieden, zoals in het geval er grote politieke onrust zou ontstaan.

Je zou dan wel staatsobligaties uit Duitsland en Nederland moeten hebben en niet uit Italië of bijvoorbeeld Spanje.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van