Geld en Werk

Dit is de duurste straat van Nederland

15 maart 2016 09:06 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00
Beeld © ANP (Een villa in Den Haag)

Het aantal miljoenwoningen stijgt sterk en de duurste straat in ons land, de Konijnenlaan in Wassenaar, is nog duurder geworden.

De allerduurste straat van het land ligt in Wassenaar. De Konijnenlaan strijkt opnieuw met de eer. Voor een optrekje in de bosrijke villawijk in Oud Wassenaar betaal je met gemiddeld 2,35 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.775 euro nog meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van woningmarktonderzoeker Calcasa.

Zwembaden en wijnkelders
In de Konijnenlaan staan nog genoeg peperdure villa's te koop. Wat te denken van dit rietgedekte landhuis met zwembad en vrijstaande garage (inclusief wijnkelder) van 3,6 miljoen euro? Of deze royale villa met dubbele garage van 1,8 miljoen euro? Helaas, het miljoenenhuis even verder op nummer 57, met ruime tuin, drie badkamers, open haard en verwarmd zwembad, is net verkocht voor bijna 2 miljoen euro.

De duurste buurt van Nederland is overigens Aerdenhout-Zuid in Bloemendaal, met een gemiddelde woningwaarde van 2,075 miljoen euro en een vierkante meter prijs van 5.250 euro. Ook in de Wassenaarse Bloemcamplaan zit je er gegarandeerd warmpjes bij. Daar zijn bijna alle koopwoningen 1 miljoen of meer waard, maar ligt alleen de vierkante meter prijs net wat lager dan in de Konijnenlaan in Wassenaar.

Aantal dure villa's stijgt
Ons land heeft 39.300 huizen die meer waard zijn dan een miljoen euro. Na een daling tussen 2010 en 2013 van 28,8 procent is het aantal miljoenenwoningen weer sterk gestegen, met liefst 37,9 procent. Met name in regio Groot-Amsterdam, waar nu ruim 6.000 miljoenenwoningen staan, stijgt de woningwaarde van dit segment met 31 procent bijzonder hard. 

Daarmee gaan we in Nederland langzaam terug naar de situatie van 2008 toen de voorraad miljoenenwoningen het grootst was met ruim 47.000 woningen van een miljoen of meer. Anno 2016 is de waardestijging (6,1 procent) van deze dure huizen een stuk meer dan die van een gemiddelde koopwoning. Die stijgen 3,9 procent in waarde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore