Geld en Werk

Huurprijzen vrije sector stijgen door, nu ook in Groningen

18 november 2016 06:00 Aangepast: 18 november 2016 09:08
Beeld © RTL Z

Niet alleen de prijzen van koop woningen blijven stijgen, ook de huurprijzen in de vrije sector. In het derde kwartaal waren mensen gemiddeld 6,2 procent meer kwijt aan hun huur dan een jaar eerder. Opvallend is dat ook de huurprijzen in de provincie Groningen sterk zijn gestegen.

Voor een huis in de vrije sector betaal je nu gemiddeld 14,11 euro huur per vierkante meter. Vooral voor middeninkomens - grofweg de jaarinkomens tussen 35000 en 50.000 euro - in de Randstad is er een "groot direct tekort aan huurwoningen", zegt directeur Jasper de Groot van verhuurbemiddelaar Pararius, die de prijzen onderzocht. "Dat veroorzaakt een sterke stijging van de huurprijs."

De huurprijzen stijgen het sterkst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Buiten de Randstad is ook sprake van groei, maar een stuk minder hard.

Groningen in de lift

In de provincie Groningen is een echte groeispurt te zien. De prijzen stegen daar in een jaar met 16,8 procent, in de stad Groningen 11,5 procent. Daar kost een huis nu gemiddeld 14,35 euro per vierkante meter per maand. 

Dat komt volgens Pararius mede door de investeringen die de gemeente doet in werkgelegenheid en het aantrekken van mensen uit het buitenland. Als voorbeeld wordt het International Welcome Center North aangehaald, waar buitenlanders die in Nederland willen komen werken informatie kunnen krijgen over werkvergunningen en vragen over huisvesting en dergelijke. 

Amsterdam nog steeds duurst

Op Tilburg na, stegen de prijzen in de zes grootste steden allemaal. Amsterdam blijft verreweg het duurst om te wonen, met 22 euro per vierkante meter.

Dit ben je nu gemiddeld kwijt voor een vrijesectorhuurhuis in de grote steden:

  • Utrecht: 15,35 euro (stijging 5,1 procent)
  • Amsterdam: 22 euro (stijging 4,4 procent)
  • Rotterdam: 14,35 euro (stijging 9,7 procent)
  • Eindhoven: 12,74 euro (stijging 3,1 procent)
  • Den Haag: 14,63 euro (stijging 0,8 procent)
  • Tilburg: 9,85 euro (stijging 0,4 procent)

Rotterdam koploper van de grote steden

Wat ook opvalt, is dat Rotterdam flink in populariteit stijgt. Niet eerder was de gemiddelde huurprijs er zo hoog als nu: 14,35 euro per vierkante meter. De huurprijzen stegen daar afgelopen kwartaal met 9,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, waarmee de prijzen op het niveau van Den Haag komen (14,63 euro per vierkante meter).

De hogere prijzen in de stad komen volgens Pararius door het beleid van de gemeente om midden- en hogere inkomens in de stad te houden. Het aantal goedkope huurwoningen gaat met zo'n 20.000 omlaag, onder meer door sloop. Daarnaast moeten er zo'n 36.000 woningen bij komen voor de midden- en hogere inkomens.

Subsidie voor vrije huurder

Afgelopen week kwam het Centraal Planbureau nog met een voorstel om huurders van vrijesectorhuurwoningen een financieel steuntje in de rug te geven. Zij betalen vaak een hoge huur, maar komen nu niet in aanmerking voor huursubsidie. Dat zou moeten veranderen, zeggen de rekenmeesters van de regering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van