Geld en Werk

Jonge Rotterdammer begint vliegtuigmaatschappij(tje) in Bosnië

26 februari 2016 11:30 Aangepast: 01 augustus 2017 07:30

Afgestudeerd piloot en geen baan? Dan begin je toch gewoon je eigen maatschappij in… Bosnië en Herzegovina? Deze 23-jarige Rotterdammer doet het.

Nick de Borst keek als kleine jongen al uit naar dat ene moment: vliegen in een groot vliegtuig. Mensen naar hun (vakantie)bestemming brengen voor maatschappijen als KLM of Lufthansa.

Opleiding
Na de middelbare school begon hij vol ambitie aan de vliegopleiding in Lelystad. Maar eenmaal afgestudeerd bleek de droom uit zijn jeugd nog steeds hartstikke ver weg. Hij solliciteerde 80 keer, maar kwam nergens aan de bak. Net als zijn andere klasgenoten. "Toen ik begon met studeren verstrekten de banken nog heel veel leningen aan startende studenten. Daardoor stroomden er veel eerstejaars in. Maar economisch ging het juist steeds slechter. In Europa als piloot aan de slag gaan lukt nu bijna niemand meer."

Na een jaar solliciteren hielp zijn vader, Niko de Borst, hem uit de brand. Als honorair consul van Georgië en Kazachstan, en daarmee hulpje van de ambassadeur, heeft vader de Borst een groot netwerk in die regio. Bij zo goed als elk gesprek liet hij vallen dat zijn zoon piloot was, maar nog geen baan had. En dat bracht hem bij een zakelijke kennis die nog wel een vliegtuig in de aanbieding had.

Thumbnail

Berg papierwerk
Nick richtte, met behulp van zijn vader, een eigen bedrijf op en kocht het vliegtuig. Daarna werkte hij zich door een berg papierwerk heen. "In Nederland kost zo'n proces al gauw twee jaar. Hier duurt het gelukkig wat minder lang, maar het is alsnog veel werk. Het is wel even anders dan een taxibedrijfje beginnen." Het bureaucratische deel zit er bijna op en over twee maanden verwacht Nick echt van start te kunnen gaan.

Hij gaat zakenmensen en diplomaten naar een gewenste bestemming brengen. "In Bosnië doe je zo twee uur over 80 kilometer. Dat kan veel sneller." Voor een vlucht van Tuzla naar Sarajevo, normaal zeker twee uur rijden met de auto, betaalt een zakelijke klant straks 200 euro per vlucht. Dan is de klant er anderhalf uur eerder.

Thumbnail

Gastvrije mensen
Hoewel hij zich wel iets anders had voorgesteld na zijn studie, voelt de Borst zich inmiddels behoorlijk thuis in Bosnië en Herzegovina. "De mensen zijn heel gastvrij en ze vinden het leuk dat een jong iemand zo'n avontuur aangaat." Jong inderdaad, niet te jong om passagiers een veilig gevoel te geven? "Nee, ze vinden het juist wel leuk. Ambassades kunnen dat ondernemerschap juist wel waarderen en hebben interesse getoond voor vluchten in de zomer."

Oh en als KLM belt, dan 'zegt hij niet direct nee'. "Maar je eigen baas zijn, is wel heel fijn. Ik zou heel lang moeten nadenken voordat ik dat opgeef."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore