Geld en Werk

Rechter: wanbeleid bij Meavita, top verantwoordelijk

02 november 2015 14:20 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
Beeld © ANP

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof heeft vastgesteld dat zorgbedrijf Meavita failliet is gegaan door wanbeleid. Oud-bestuurders, waaronder VVD-coryfee Loek Hermans, zijn daar verantwoordelijk voor.

Meavita ging in 2009 failliet, na twee jaar gerommel. Het zorgbedrijf ontstond in 2007 uit een fusie van vier thuiszorgorganisaties: Vitras/CMD, Thuiszorg Groningen, Sensira en Meavita Den Haag. In 2007 had het concern nog 20.000 medewerkers, 100.000 klanten en een omzet van een half miljard euro. In twee jaar tijd verdampte 80 miljoen eigen vermogen; de organisatie werd opgesplitst, duizenden mensen verloren hun baan en het bedrijf moest met tientallen miljoenen overheidsgeld omhoog gehouden worden voor het failliet ging.

Het bedrijf liet een schuld van 48 miljoen euro achter en Meavita-medewerkers zijn tonnen misgelopen door het faillissement, stelt vakbond FNV. Oud-medewerkers kregen bijvoorbeeld geen ontslagvergoeding of vergoeding voor opgebouwde vakantiedagen, onkosten en overwerk.

Veel mis in aansturing
De rechter oordeelt nu dat de fusie niet goed doordacht en uitgewerkt was. De commissarissen, en dan vooral bestuursvoorzitter Loek Hermans, wordt verweten informatie te hebben achtergehouden over een niet goed functionerende topman en financiële problemen. Ook was er onvoldoende centrale sturing voor de 'concernbrede ambities van Meavita', en werd er niet op tijd gereorganiseerd.

Meavita had te maken met lastige omstandigheden, zoals toenemende concurrentie, veranderingen van de AWBZ en de introductie van de WMO, erkent de rechtbank, maar dat rechtvaardigt de gemaakte fouten niet. De bestuurders en toezichthouders kenden de omstandigheden of konden ze - in elk geval grotendeels - zien aankomen. 

Top had geen zicht op concern
FNV wil dat de toenmalige bestuurders en toezichthouders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de financiële schade als gevolg van het faillissement en spande daarom een rechtszaak aan tegen de voormalige top. Het bestuur zou nauwelijks zicht hebben op wat er gebeurde in het concern, bleek uit onderzoek van de Ondernemingskamer.

Volgens de onderzoekers hadden de bestuurders veel geld gestoken in overambitieuze projecten en was het er een komen en gaan van managers, die vertrokken met tonnen aan ontslagvergoeding. In twee jaar tijd versleet het concern vier bestuursvoorzitters en 385 adviesbureaus. FNV vindt dat er een grens bereikt is met Meavita; de vakbond wil dat bestuurders niet meer weg kunnen komen met wanbeleid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore