Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zo bluf je je cv omhoog - zonder te liegen

Beeld © Getty

Op je cv wil je natuurlijk zo goed mogelijk uit de verf komen, dus het is verleidelijk om alles net iets aan te dikken. Melania Trump ging daar wat te ver mee: zij loog er een opleiding bij. Hoe zorg je er - zonder te liegen - voor dat je jezelf zo groots mogelijk presenteert? Sollicitatiecoach Aaltje Vincent geeft tips.

1. Gebruik werkwoorden

Verkoop je auto's? Vermeld dat dan niet op je cv als 'autoverkoper', maar als 'autoverkoop omhoog gebracht'. "Op die manier geef je meer informatie en is het dus indrukwekkender, zonder dat het je cv onleesbaar maakt. Zorg er altijd voor dat je werkwoorden gebruikt bij je functieomschrijving."

2. Gebruik cijfers

En als je dan toch vertelt wat voor werk je ergens deed, zeg dan ook gelijk hoe goed je daarin was. "Daar kun je cijfers goed bij gebruiken. Als je auto's hebt verkocht, zet er dan bij hoeveel auto's dat waren, en hoeveel omzet je daarmee gerealiseerd hebt. Heb je het klanttevredenheidscijfer omhoog gebracht? Zet dat dan ook op je cv. Cijfers maken indruk."

3. Vermeld alles

Heb je je opleiding niet afgemaakt? Zet 'm er dan toch op. "Je hoeft dan niet te doen alsof je hem af hebt gemaakt, je kunt gewoon opschrijven dat je de opleiding twee jaar hebt gevolgd. Dat hij eigenlijk drie jaar duurde en dat je hem dus niet hebt afgemaakt, mag de lezer dan zelf bedenken. Ook als je vrijwilligerswerk hebt gedaan dat op het vakgebied aansluit, kun je dat best op je cv zetten."

4. Schrijf de functietitels op die je toekomstige baas wil zien

Ben je secretaresse, maar noem je jezelf eigenlijk executive assistant? Dat werkt waarschijnlijk bij grotere bedrijven goed, maar doe het niet als je solliciteert bij een klein bedrijf. "Je kunt best wat aan je functietitel sleutelen, maar zorg er altijd voor dat hij nog wel klopt en aansluit op het bedrijf waar je solliciteert. De werkgever is op zoek naar iemand die bij hem past", zegt Vincent.

5. Doe jezelf niet tekort

Melania Trump prees zichzelf misschien de hemel in met haar cv, maar Vincent komt nauwelijks mensen tegen die dat doen. "De meeste mensen die ik help met solliciteren, hebben nauwelijks door wat ze zelf kunnen, ze doen zichzelf echt tekort op hun cv."

Haar belangrijkste tip is daarom: "Laat iemand jou een half uur lang de hemd van het lijf vragen over wat je allemaal voor werk doet. Zelf vind je dat werk waarschijnlijk helemaal niet zo bijzonder of vermeldenswaardig, maar dat is het vaak wel. Vraag dus iemand anders hulp om te beoordelen of je het op moet schrijven of niet, zodat je cv vollediger wordt."