Geld en Werk

Lekker netwerken bij het corps? Het is niet altijd goed voor je carrière

03 oktober 2016 18:36 Aangepast: 30 juli 2017 05:30
Het gebouw van studentenvereniging Vindicat in Groningen Beeld © ANP

Lid zijn van een studentencorps wordt over het algemeen vooral gezien als een manier waarop je een breed netwerk opbouwt en dus je carrièrekansen op de arbeidsmarkt vergroot. Maar na de incidenten bij de Groningse vereniging Vindicat hoeft lid zijn niet altijd meer in je voordeel te werken.

Het Groningse marketingbureau Sellian heeft naar aanleiding van de bangalijst die Vindicat publiceerde en de student die tijdens de ontgroening in het ziekenhuis belandde een 'Geen-eikels-beleid' in het leven geroepen. Leden of ex-leden van het Groningse corps zijn niet welkom en ook (oud-)leden van vergelijkbare verenigingen hoeven niet te solliciteren.

Dat vertelt eigenaar Goeran de Pater tegen RTV Noord. "We zijn niet uit op sensatie", zegt hij. "We willen gewoon duidelijk maken waar wij voor staan. Wij maken als bedrijf een keuze voor het type mens dat we wel of niet in huis willen halen."

Respectloos

Mede-eigenaar Peter Wallinga schrijft in een blogpost over hun beleid: "De manier waarop de jongens en meisjes met nieuwe leden omgaan, zet een beeld neer van verwende kinderen die denken dat hun gedrag zich verheft boven het gewone volk. Ze verbeelden zich dat lidmaatschap van 'het corps' toegang biedt tot de betere baantjes, maar de wereld is allang veranderd."

Hoewel de opstelling van het marketingbedrijf lijkt op discriminatie, is het dat volgens het Discriminatie Meldpunt Groningen juridisch gezien niet. Niek Peter van het meldpunt zegt hierover tegen RTV Noord: "In de wet op gelijke behandeling staat dat je niet mag discrimineren op de arbeidsmarkt, daar hebben ze een aantal gronden bij geformuleerd, zoals het uitsluiten wegens afkomst, godsdienst, of omdat je vrouw bent. Het wel of niet lid zijn van een vereniging staat daar niet in." Toch kan een lid van Vindicat melding maken van discriminatie, benadrukt Niek Peter. "Het is voor ons niet altijd belangrijk dat het juridisch gezien discriminatie is."

Rotte appels

D66-wethouder Paul de Rook reageert op Twitter op het beleid van het marketingbureau: "Kritiek op incidenten is erg terecht, maar dit dreigt om te slaan in een hetze. Generalisatie op basis van rotte appels is ook hier niet fair."

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Gemeente Groningen wil af van ontgroening na incident Vindicat
Studentenverenigingen roepen Vindicat ter verantwoording

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore