Geld en Werk

Wat als je nu al een hekel hebt aan je nieuwe baan?

08 november 2016 16:40 Aangepast: 29 juli 2017 20:30
Beeld © ANP

Voordat je de baan aannam, had je jezelf nog zó grondig voorbereid: alles over het bedrijf gegoogeld, goede vragen gesteld tijdens het sollicitatieproces en goed nagedacht of de werkzaamheden wel bij je passen. En na de eerste paar weken weet je: deze baan aannemen was een hele domme fout.

Je collega's zijn niet aardig, je baas blijkt een onvoorstelbaar monster en het werk is nog eentoniger dan in het ergste scenario dat je jezelf voor ogen hield. Oh ja: en de koffie is er ook nog eens hartstikke smerig.

En nu?

'Het is eigenlijk verschrikkelijk'

Laura (niet de echte naam van de bron die alleen wilde spreken op voorwaarde van anonimiteit), stelt zich die vraag meerdere keren per dag. Nadat ze jarenlang onderzoek deed bij een groot farmaceutisch bedrijf, besloot ze het roer om te gooien.

"Ik wilde niet langer meer hele dagen in een laboratorium of achter een computer doorbrengen. Daarom solliciteerde ik naar een baan bij een consultancybureau. Om daar te kunnen werken, moest ik drie assessments maken en heb ik op eigen verzoek ook nog een dag meegelopen. Dat ging hartstikke goed." Enthousiast jubelde dat ze haar nieuwe richting had gevonden.

Een week later was die sfeer helemaal omgeslagen. "En ik wéét het ook gewoon niet meer nu", zegt ze. "Niemand praat tegen me. Mijn voorganger was heel erg geliefd en ik word als een soort indringer gezien." 

"Ik dacht dat ik mensen advies zou geven. Maar mijn baas was al meteen duidelijk: ik moet gewoon naar de mond praten. Dat willen ze horen. Maar dat kan ik helemaal niet! Dit had ik helemaal niet als baan in gedachten."

Je bent niet de enige

Een kleine troost: je bent niet de eerste die het overkomt. Rick van de Water, psycholoog en eigenaar van Loopbaancoach Amsterdam, hoort het vaker. "Werkgevers vertellen graag hoe leuk hun organisatie is, maar het blijkt altijd een gok. In het ideale scenario loop je een dag of week mee, maar vaak blijft het bij gesprekken. Soms blijkt het werk toch tegen te vallen of niet aan te sluiten bij de verwachtingen." 

Van de Water weet waar hij het over heeft: hij hopte in het begin van zijn carrière ook regelmatig van baan naar baan. "Elke keer als ik ergens ging werken dacht ik: hier zit ik goed." Na een tijd ging het toch weer knagen. "Ik wist eigenlijk al heel jong dat ik zelfstandig ondernemer wilde worden. Als je bijbaantjes hebt, valt het niet zo op. Maar als je serieus carrière wil maken kan je jezelf en je werknemer niet voor de gek houden als je jezelf stiekem niet oké of relaxt voelt", vertelt hij.

Bespreek het met je baas

Heb je na drie maanden nog steeds je draai niet gevonden, dan is het goed om je baan te evalueren. "Bedenk wat je precies tegenstaat aan het werk. Bespreek dit met je werkgever. Misschien kunnen er dingen aangepast worden, zoals verantwoordelijkheden", zegt hij.

Maar je kunt toch niet zomaar na een paar maanden bij de baas aankloppen met een lijstje klachten? "Mensen durven dat vaak niet omdat ze in het begin juist heel enthousiast waren over de baan. Maar je hebt er niets aan om alles voor jezelf te houden", zegt hij.

'Niemand praat tegen me'

Een andere oplossing is om stiekem verder te solliciteren en ontslag te nemen bij je huidige werkgever. "Dat is ook niet fair voor je nieuwe werkgever. Als er echt niks veranderd kan worden, kan je altijd de context nog aanpassen en een andere baan zoeken", zegt Van de Water. 

Mocht het uiteindelijk niet lukken, dan is dat ook geen halszaak, vertelt hij. "Het is bijvoorbeeld net als daten: als de eerste klik er niet is, is het later lastig om die te forceren. Vaak weet je het best."

En uiteindelijk is solliciteren eigenlijk een salespitch. "Het gaat er net om hoe je het verhaal verkoopt. Als je gewoon vertelt dat je er niet op je plek was en actie ondernam, dan kan een werkgever dat misschien ook erg waarderen. Een goede werkgever of een slim iemand heeft daar begrip voor." 

Realiseer je ook dat het niet altijd leuk hoeft te zijn

Het is ook belangrijk om altijd in gedachte te houden dat niet altijd alles leuk hoeft te zijn aan je baan. Je krijgt er niet voor niets voor betaald. "Ik word soms ook moe van mensen die zeggen dat je moet doen waar je passie ligt. Ik vind dat je werk moet doen waar je oké mee bent. Het is ook belangrijk om een balans te creëren in je privéleven. Dan houd je het wat beter in balans. Je moet uiteindelijk toch werken", zegt hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van