Geld en Werk

CNV-voorzitter: 'Looneisen 2018 fors omhoog'

16 september 2017 11:57 Aangepast: 16 september 2017 12:21
Werknemers uit de metaalindustrie voerden in 2015 actie voor een nieuwe cao met een mars door Rotterdam. Beeld © ANP

Werkgevers kunnen volgend jaar aan de onderhandelingstafel rekenen op fors hogere looneisen en zelfs ultimatums van werknemers. Volgens vakbond CNV is de tijd dat werknemers bescheiden loonstijgingen slikken voorbij.

Aan vrijwel alle cao-tafels gaan de looneisen in 2018 omhoog, waarschuwt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV Vakmensen, in een interview met het FD. Volgens hem moet er snel een einde komen aan de scheefgegroeide verdeling tussen arbeid en kapitaal en is het tijd voor een inhaalslag met de koopkracht.

3 tot 4 procent

Het CNV waarschuwt sommige werkgevers, zoals die in de industrie en transport, alvast dat zij kunnen rekenen op looneisen van ruim 3 of zelfs 4 procent. "Er wordt heel goed geld verdiend in Nederland en het is simpelweg niet meer uit te leggen dat werknemers in zo'n geringe mate meeprofiteren", zegt Fortuin tegen de krant.

Om de loonstijging voor langere tijd vast te leggen, denkt de CNV aan het eisen van loonsverhogingen van 10 procent, verdeeld over drie jaar.

Brede steun

De vakbond voelt brede steun bij het stellen van deze looneisen. Zo spraken onder meer De Nederlandsche Bank (DNB), het Centraal Planbureau (CPB) en demissionair minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zich al uit voor hogere lonen.

Dat de lonen maar niet omhoog gaan, komt volgens financieel specialist Robin Fransman door weinig mensen van baan veranderen. Volgens hem is dat het moment waarop bedrijven gaan vechten om personeel aan te trekken, of juist vast te houden. Dat doen ze vaak door hogere salarissen te bieden.

'Zwakke vakbonden'

Vakbonden kunnen daar maar weinig aan veranderen, vanwege de sterke opkomst van zzp'ers en jongeren die geen lid zijn. "We hebben zwakke vakbonden en oudere werknemers. Samen leidt dat tot amper loonstijging", zei Fransman eerder tegen RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore