Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Dijsselbloem: 'Lage inkomens krijgen compensatie hoge zorgpremie'

27 september 2016 16:15 Aangepast: 30 juli 2017 07:00
Beeld © ANP

De zorgpremie is hoger uitgevallen dan vooraf gedacht, zegt minister Dijsselbloem (Financiën) in het wekelijkse gesprek met RTL Z. Maar lagere inkomens mogen daar niet de dupe van worden, aldus de minister.

Het lijkt erop dat zorgverzekeraars hogere zorgpremies gaan vragen. Verzekeraar DSW verhoogt de basispremie in 2017 met bijna tien euro per maand. Dat nieuws kwam onverwacht voor de minister, die in de miljoenennota nog uitging van een verhoging van 3,50 euro per maand. "Het is hoger dan onze inschatting, dat is zeker waar."

De hogere zorgpremie komt volgens Dijsselbloem onder meer omdat verzekeraars jarenlang hun reserves gebruikten om de premie te drukken. Dat zij er nu voor kiezen om extra zorgpremie te innen is daardoor gedeeltelijk buiten de invloed van de politiek. "Wij zitten niet aan de knoppen van de zorgpremie, die bepalen verzekeraars zelf", betoogt de minister.

Hogere kosten zorgtoeslag

Als de zorgpremie harder stijgt dan vooraf geanticipeerd, trekt het kabinet meer geld uit voor de zorgtoeslag om lage inkomens te compenseren. "De zorgtoeslag zal wat hoger uitvallen omdat lagere inkomens niet de dupe mogen worden van deze hoger dan verwachtte zorgpremie."

Dat de overheid daardoor meer belastinggeld kwijt is aan toeslagen baart de minister geen grote zorgen. Volgens Dijsselbloem kent het huishoudboekje elk jaar mee- en tegenvallers.

Trammelant Deutsche Bank blijft Duitse aangelegenheid

De minister vreest daarnaast niet dat de Nederlandse financiële sector hard zal worden geraakt door de trammelant bij Deutsche Bank.

Ook is het voor Dijsselbloem klip en klaar wie de volgende Amerikaanse president moet worden. "Ik vond dat Clinton het echt beter deed, ze heeft meer te melden", verwijzend naar het televisiedebat tussen Hillary Clinton en Donald Trump afgelopen nacht op RTL Z.

Kijk het hele interview hier terug

Meer op rtlz.nl:
Ineens stijgt de zorgpremie toch flink. Hoe kan dat?
Zorgpremie volgend jaar bijna tientje per maand duurder

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore