Geld en Werk

DNB spoort kabinet aan: aftrek hypotheekrente versneld verlagen

24 maart 2016 15:27 Aangepast: 01 augustus 2017 00:30

Met de huidige lage rente en de aantrekkende economie heeft het kabinet de kans om een aantal pijnpunten in de Nederlandse economie versneld aan te pakken. Dat zegt Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Hij komt vandaag met 4 voorstellen voor vernieuwing.

“De huishoudens zijn kwetsbaar in Nederland”, aldus Knot. “We hebben veel prikkels in Nederland om verplicht te sparen en veel prikkels om te lenen, dat maakt de Nederlandse economie volatiel." 

We hebben met z'n allen in Nederland veel schuld met onze hypotheek, we sparen verplicht veel geld voor ons pensioen, maar we hebben te weinig liquiditeiten, geld dat we nu kunnen besteden en gebruiken. Zo is ons spaarpotje voor onze pensioenen al twee maal zo groot als de totale economie, maar hebben huishoudens, maar ook de overheid, grotere buffers nodig om financiële klappen op te vangen.

Vier ideeën van Klaas Knot van De Nederlandsche Bank om knelpunten op te lossen

1 – De hypotheekrente-aftrek moet versneld worden verlaagd
"Dat kan nu prima, want de rente is laag en het voordeel van de aftrek is daarom niet zo hoog", aldus Knot.

Door het huidige fiscale stelsel lenen mensen veel geld om een huis te kopen. "De hypotheekrente-aftrek moet sneller worden verlaagd dan eerder voorzien, daar ligt met de huidige lage rente een kans”, aldus Klaas Knot bij de presentatie van het jaarverslag.

DNB zegt in het jaarverslag dat de prijsstijging van de huizen vooral komt door de lage rente. Ook zal het aantal onderwaterhypotheken in 4 jaar dalen van 1 miljoen naar 200.000 tot 400.000. Toch vindt Knot het wenselijk om de fiscale prikkels om je flink in de schulden te steken voor de aanschaf van een huis moeten worden afgebouwd. Kopers van een huis zouden ook minimaal 10 procent eigen geld moeten meenemen.

2 – Verplicht breder pensioensparen
De pensioenen staan door de lage rente onder druk, het pensioenstelsel moet daarom worden aangepast. DNB vindt het niet meer van deze tijd. Vooral het feit dat vaste werknemers verplicht sparen voor een vastgesteld, hoog, pensioen moet worden veranderd. Pensioenfondsen moeten af van een ijzer gegoten toegezegde uitkering.

Iedereen, ook zzp-ers, moet gaan sparen voor z’n eigen pensioen, maar wel met z’n eigen pensioenpotje. DNB vindt dat we moeten nadenken over een bredere pensioenspaarplicht. Risico’s moet je wel met elkaar delen, aldus de bank. Maar conflicten over de rekenrente en ruzie over herverdeling tussen generaties moeten we oplossen. Daarom moeten we de wetgeving aanpassen.

3 - Arbeidsmarkt
We maken te weinig gebruik van de talenten die we hebben in Nederland, aldus DNB. Ook de groei van het aantal zelfstandigen moet zorgen voor modernisering van de wetgeving. Knot moedigt overigens het bedrijfsleven ook aan, vooral succesvolle exporterende bedrijven, om de lonen te verhogen. Dat is goed voor onze economie.

4 - Overheidsbegroting
Het begrotingsbeleid van de Nederlandse overheid is pro-cyclisch, aldus DNB. Dat betekent dat we in slechte tijden met extra bezuinigingen de economie schaden. Knot pleit voor grotere buffers als het goed gaat met de economie, dan kan je volgens DNB in magere jaren tijden het tekort weer wat laten oplopen. Nu verergert de overheid de crisis met haar begrotingsbeleid, doordat in economisch goede tijden te weinig buffers waren opgebouwd. "We moeten een veilige marge aanhouden ten opzichte van de Europese 3 procent-norm voor het maximale tekort." Knot pleit voor meer begrotingsdiscipline, zeker in goede tijden.

Knot vindt ook dat we het belastingstelsel flink moeten aanpassen. Bijvoorbeeld met een verlaging van de inkomstenbelasting en een verhoging van de BTW.

Kijk ons integrale interview met Klaas Knot: Rendement en risico zijn twee zijden van dezelfde munt:

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore