Het beroepsonderwijs moet dringend een numerus fixus inlassen voor studies die opleiden voor werkloosheid, vooral bij de populaire financieel-administratieve studies.
Die oproep doet FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, in het FD. Veel studenten blijven kiezen voor studies die opleiden tot 'degelijk' kantoorwerk. Terwijl juist die banen dreigen te verdwijnen door computers en robots.
Tegelijkertijd blijft de instroom van technische opleidingen door een slecht imago steken op 20 procent, terwijl de ambitie van het kabinet met 40 procent fors hoger ligt. "Het gaat de verkeerde kant op", concludeert FME-bestuurslid Ab van der Touw.
Robotiseringrisico
Twee weken geleden verscheen een alarmerend rapport van Deloitte, die zelfs durfde te stellen dat er 286.000 studenten bezig zijn aan een studie die hen in de toekomst waarschijnlijk geen werk oplevert.
Ook FME verwacht dat de automatiseringstrend vooral gevolgen heeft voor mbo'ers. Met name (financieel) administratieve functies en beroepen zoals typist, secretaresse en receptionist worden genoemd als verdwijnende beroepen.
Vervreemd van techniek
De ondernemersorganisatie waarschuwt dat scholieren vervreemd raken van techniek. Dit terwijl er duizenden vacatures verwacht worden in sectoren zoals die voor windenergie. Van der Touw noemt het 'verbijsterend' dat studenten niet goed worden voorgelicht over het perspectief van het vinden van een baan na hun studie.
Zijn oplossing, een beperkt aantal studenten toelaten, wordt niet direct onderschreven door voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. Die verwacht dat scholen nog meer kunnen doen om leerlingen te verleiden tot meer kansrijke studies. Volgens hem is dat een belangrijke taak van het komende kabinet.
Meer op rtlnieuws.nl:
Met deze opleidingen heb je de grootste kans om je werk kwijt te raken aan robots