Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vrouw betaalt een derde meer dan man voor (hetzelfde) product

Beeld © Getty Images

Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld 31 procent meer kwijt voor verzorgingsproducten dan mannen, voor (vrijwel) hetzelfde product. Dat loopt op tot een verschil van 67 procent voor bijvoorbeeld douchegel van een luxe modemerk.

Dat blijkt uit prijsvergelijkingsonderzoek van Simon-Kucher & Partners, dat bedrijven adviseert over de prijzen die ze voor producten moeten vragen. Het bureau onderzocht een reeks verzorgingsproducten en ontdekte dat de prijzen in die categorie ver uiteenlopen.

Gemiddeld liggen de prijzen van vergelijkbare producten zo'n 30 procent uiteen. De verschillen zijn vooral goed te zien bij luxemerken, zoals Gucci, Calvin Klein en Viktor & Rolf, maar ook de betere scheermesjes lopen sterk uiteen in prijs. In die categorieën zijn uitschieters in prijsverschil te zien tot 67 procent. 

30 versus 50 euro voor douchegel

Neem Wilkinson Quattro scheermesjes, de 'one razor & holder'. Die kost voor mannen gemiddeld 4,95 euro en voor vrouwen 7,95 euro, een verschil van 61 procent. Of de Viktor & Rolf Spicebomb/Flowerbomb douchegel, die kost 30,50 euro voor mannen versus 51 euro voor vrouwen, een verschil van 67 procent.

"Winkeliers en fabrikanten maken slim gebruik van deze speelruimte", legt Onno Oldeman ​van Simon-Kucher & Partners uit. "Ze hebben mannen en vrouwen onderzocht en achterhaald dat er beduidende verschillen bestaan in de betalingsbereidheid van beide groepen. Dit heeft uiteraard niets te maken heeft met de kosten voor het maken van het product."

Roze wegwerpscheermesjes

Vergelijkbaar onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Amerika laat dezelfde verschillen zien. Zo ontdekte The Times dat vrouwen gemiddeld 37 procent meer betalen dan mannen voor 'vrijwel identieke producten'. Roze wegwerpscheermesjes kosten in het Verenigd Koninkrijk het dubbele van blauwe mesjes, en Levi's 501-spijkerbroekenblijken er ook bijna twee keer zoveel te kosten.

In Duitsland werd ook een prijsverschil van 25 procent gevonden bij parfums, door het Duitse kantoor van Simon-Kucher & Partners. In Amerika werd door de New Yorkse Department of Consumer Affairs ontdekt dat vrouwen gemiddeld 8 procent meer kwijt zijn aan kleding en 13 procent voor persoonlijke verzorging. Dat begint al vroeg: speelgoed voor meisjes blijkt 7 procent meer te kosten dan speelgoed voor jongens, zoals bij bijvoorbeeld een roze fietsje. Dat is overigens ook in Nederland te zien.

Mannen geven soms meer uit

De prijs van een product bepalen wordt vaak 'vanuit onderbuikgevoel' gedaan, zegt Arjen Brasz ​​van Simon-Kucher & Partners. "Veel ondernemers doen dat op gevoel, of ze kijken naar wat de concurrent vraagt. Maar naar wat mensen bereid zijn te betalen, wordt niet vaak gekeken."

Soms zijn vrouwen bereid meer te betalen voor een product, zoals de verzorgingsmiddelen, maar soms werkt het juist andersom. Basz: "Dat zien we bijvoorbeeld bij zakelijke kleding, zoals pakken en overhemden. Vrouwen shoppen iets vaker, en willen dan minder uitgeven aan kleding. Mannen doen dat minder vaak, maar willen dan wel meer spenderen aan een pak of overhemd."