Geld en Werk

Tweede Kamer wil hypotheeknormen weer versoepelen

26 oktober 2016 11:15 Aangepast: 30 juli 2017 00:00
Een stel tekent het koopcontract voor een nieuw huis. Beeld © ANP (Archieffoto)

Net nu de hypotheekregels de afgelopen jaren flink zijn aangescherpt, wil een meerderheid van de Kamer toch weer een versoepeling. En dat zou vooral goed zijn voor starters.

Een Kamermeerderheid wil dat de regering gaat kijken naar mogelijkheden voor vooral jonge huizenkopers om meer te lenen. De Kamer vindt de regels van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud, te streng voor een grote groep potentiële huizenkopers. De budgethouders van het Nibud stellen strikte regels op waaraan banken zich moeten houden.

Later meer salaris, dan nu alvast meer lenen

Jongeren met een laag inkomen kunnen vaak niet zoveel lenen als ze willen en daar zou het Nibud soepeler mee moeten omgaan, aldus de Kamer. Als deze starters op de huizenmarkt uitzicht hebben op een salaris dat snel omhoog gaat, dan zouden ze nu al meer mogen lenen. Ze zouden in de toekomst door hun inkomensperspectief toch met gemak hun hypotheek kunnen betalen.

De Kamer gaat met dit voorstel recht in tegen bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) die juist wil dat mensen tegen zichzelf in bescherming worden genomen met lagere leningen. DNB wil dat we in de toekomst nog maar maximaal 90 procent van de prijs van een huis kunnen lenen. 10 procent van aankoopprijs moet je dan zelf meenemen. Dat scheelt ellende als de huizenmarkt weer eens inzakt of als de mensen bijvoorbeeld hun baan kwijt raken. DNB-president Klaas Knot maakt zich al langer flinke zorgen over onze hoge hypotheekschulden.

Strikte Nibud-normen

De Kamer gaat hier nu dus tegenin. Een meerderheid steunt een motie van CDA-kamerlid Erik Ronnes. Hij vindt dat de strikte toepassing van de normen van het Nibud leidt tot onredelijke situaties. Ook de lagere energielasten zijn een reden dat mensen meer zouden mogen en kunnen lenen, aldus een meerderheid van Tweede Kamer.

Het is nog afwachten wat het kabinet gaat doen met het voorstel van de Kamer. Het kabinet wil zich eigenlijk niet bemoeien met de leennormen van het (onafhankelijke) Nibud, maar Ronnes wil dat de regering toch gaat aandringen op een versoepeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van