Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Telegram wint 1,5 miljoen gebruikers door Braziliaanse WhatsApp-ban

Beeld © Telegram

Chat-app Telegram heeft een mooie slag kunnen slaan in Brazilië. Doordat WhatsApp er 48 uur werd geblokkeerd na een rechterlijke uitspraak, kreeg Telegram er 1,5 miljoen gebruikers bij.

De blokkade is om lokale tijd 0.00 ingegaan, en in een paar uur tijd kreeg Telegram er 1,5 miljoen gebruikers bij. Dat aantal kan nog oplopen als de blokkade langer doorgaat. Vlekkeloos verloopt dat niet; het bedrijf kampte met technische problemen, laat het weten op Twitter. 

WhatsApp werd geblokkeerd vanwege een strafrechtelijke procedure, die draait om een drugshandelaar die WhatsApp gebruikte om misdaden te begaan, schrijft Reuters. WhatsApp-ceo Jan Koum reageert teleurgesteld op het bericht, zo is te lezen in een facebookpost.

We are disappointed in the short-sighted decision to cut off access to WhatsApp, a communication tool that so many...

Posted by Jan Koum on woensdag 16 december 2015

Mark Zuckerberg - met Facebook eigenaar van WhatsApp - raadt mensen aan om Facebook Messenger te gebruiken zolang WhatsApp uit de lucht is. Het bedrijf werkt er hard aan om de blokkade ongedaan te maken, zegt hij. Zo'n 100 miljoen Brazilianen maken gebruik van de app.

Tonight, a Brazilian judge blocked WhatsApp for more than 100 million people who rely on it in her country.We are...

Posted by Mark Zuckerberg on donderdag 17 december 2015

Oneerlijke concurrentie
Grote telecombedrijven in Brazilië proberen al langer de overheid te overtuigen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie bij WhatsApp. Ze hebben een rapport opgesteld waarin ze de economische en juridische argumenten aandragen waarom WhatsApp niet in Brazilië zouden moeten opereren, meldde Reuters.

Zo zouden ze het niet eerlijk vinden dat zij activatiekosten en andere bedragen moeten betalen voor mobiele telefoons die ze uitgeven aan gebruikers, terwijl WhatsApp die kosten niet hoeft te betalen. Met name de optie om te bellen via WhatsApp ligt gevoelig bij de operators.

Update 21.18 uur: Facebook-ceo Mark Zuckerberg meldt op Facebook dat Whatsapp inmiddels weer werkt in Brazilië.