Geld en Werk

AFM waarschuwt voor cryptocurrencies als bitcoins en ethers

14 juni 2017 10:24 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

Beurswaakhond AFM waarschuwt voor de risico's die verbonden zijn aan beleggen in cryptocurrencies zoals bitcoins en ethers. Hierin beleggen is volgens de toezichthouder zeer risicovol vanwege forse koersschommelingen, de ingewikkelde technologie erachter en het feit dat het pas net bestaat.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet zelfs overeenkomsten tussen de hype rond bitcoins en ethers en de internetzeepbel. "Het lijkt erop dat veel mensen bang zijn om de boot te missen door de enorme koersstijgingen van de afgelopen maanden", aldus een woordvoerder als aanvulling op berichtgeving van BNR

Bij de dot-com-bubbel stegen de aandelenkoersen van internetbedrijven skyhigh, tot de bel in 2000 barstte. Een van de gevolgen: beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in internetbedrijven, zagen dat voor een groot gedeelte verdampen op de beurs.

Koers hard gestegen

De koers van ether is de laatste weken hard gestegen, net als die van bitcoin. Bij Ethereum leidde dat onlangs zelfs al tot rokende servers, omdat er zo veel in gehandeld werd.

Bij de toezichthouder trekt men nu aan de bel, onder meer omdat het volgens de AFM maar de vraag is of beleggers goed genoeg op de hoogte zijn van waar ze in investeren. Ook vreest de AFM oplichters: "Een bijkomend risico is dat het aanbieders aantrekt met verkeerde intenties", mailt de woordvoerder na vragen van RTL Z.

Risico's niet te overzien

Omdat de techniek achter cryptocurrensies nog zo nieuw is, zijn ook de risico's niet goed in te schatten als het misgaat. Bovendien zijn er honderden munteenheden ontwikkeld en komen er in snel tempo nieuwe bij. Omdat daar niet zo veel in gehandeld wordt, is de kans op manipulatie aanwezig. 

Alles bij elkaar genomen raadt de AFM particulieren dan ook dringend af om te investeren als men 'geleidelijk vermogen' op wil bouwen omdat er een 'reële mogelijkheid' is dat je je geld verliest. Dat komt ook omdat er geen toezicht is, zoals dat traditionele beleggingsproducten zoals aandelen wel het geval is. 

'Op de radar'

Er is wel toezicht op beleggen in cryptocurrencies op het moment dat mensen beleggen bij een instelling die belegt in cryptocurrencies, aldus de woordvoerder. Verder laat hij weten dat de ontwikkelingen wel 'op onze radar' staan. 

'We zitten in een bubbel'

Ook in RTL Z Voorbeurs werd er gewaarschuwd voor de huidige populariteit van cryptocurrencies. "Op het moment dat de schoenmaker je tipt om ergens in te stappen, weet je dat je in een bubbel zit", aldus analist Corné van Zeijl. Ook RTL Z-beurscommentator Janneke Willemse heeft twijfels over de betrouwbaarheid van de alternatieve valuta's. "Ik blijf er liever bij weg."

Lees ook op rtlz.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore