Geld en Werk

Rijke Chinezen leggen op Schiphol halve ton neer voor diamanten

15 september 2017 10:50 Aangepast: 15 september 2017 12:00
Beeld © ANP

Op Schiphol zitten maar liefst zeventien winkels van diamantair Gassan Diamonds. Het bedrijf floreert dankzij kooplustige zakenlieden uit China, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In 1967 opende Gassan Diamonds zijn eerste winkeltje op Schiphol. Nu, precies 50 jaar later, heeft het familiebedrijf zeventien verkooppunten op de luchthaven.

Steentje

Directeur Benno Leeser erkent dat diamanten verkopen op Schiphol wel wat lastiger is, omdat mensen hun vlucht moeten halen en minder tijd hebben. Maar vaak hebben ze al onderzoek gedaan en weten de klanten precies welk steentje ze graag willen hebben.

Vooral Chinese zakenlieden kopen graag diamanten, juwelen en horloges. Ze geven acht keer meer uit dan de gemiddelde passagier.

Invoerrechten

"Chinezen willen graag laten zien dat ze in het buitenland zijn geweest'', zegt Leeser. "En dat kan goed met een diamant uit Amsterdam.'' Bovendien is de aanschaf ervan in Nederland volgens hem goedkoper dan in eigen land, vanwege de hoge invoerrechten.

Op twee staan de passagiers uit de Verenigde Staten en de Britten staan op drie.

Kassa

De Russische reizigers rekenen tegenwoordig een stuk minder af bij de kassa's van Gassan Diamonds op Schiphol. Dat komt door de crisis in dat land en de dalende roebel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore