Geld en Werk

Ongelijkheid op de catwalk: vrouwen verdienen twee keer zoveel

29 september 2016 11:59 Aangepast: 30 juli 2017 06:30
Een mannelijk model voordat hij de catwalk op moet. Beeld © AFP

Het is misschien wel het enige beroep waar mannen stukken minder verdienen dan vrouwen: de modellenwereld. Nederlandse modellenbureaus schatten het verschil in salaris zeker op vijftig procent. "We moeten klanten soms wel opvoeden op dit gebied."

Sean O'Pry werd op zijn zeventiende ontdekt op het sociale platform My Space. Sindsdien heeft hij campagnes gelopen voor Versace, Dolce & Gabbana en Ralph Lauren, en verscheen hij in een videoclip van Madonna. Zakenblad Forbes zet hem bovenaan de lijst met mannelijke modellen die het meest verdienen.  

Zijn geschatte vermogen (2014) is 1,34 miljoen euro. Zijn vrouwelijke equivalent Gisele Bündchen verdiende alleen al vorig jaar 27 miljoen euro en zou in haar hele carrière 383 miljoen euro hebben verdiend, volgens berekeningen van het Amerikaanse zakenblad. 

75 procent minder loon

Oneerlijk, vindt Elizabeth Rose, manager van de mannelijke modellen bij Premier, één van de topmodellenbureaus van het Verenigd Koninkrijk, waar Naomi Campbell en Cindy Crawford ooit ook onder vielen. "Dit is echt de enige industrie waar mannen minder verdienen dan vrouwen." Ze spreekt zelfs over 75 procent minder.

Ivan Andreas is Director of Men's bij Elite Models in Nederland. Hij heeft vandaag toevallig een afspraak staan met de Britse Rose, zegt hij als we hem bellen. Hij noemt het verschil van 75 procent hoog. "Vijftig procent is wel goed mogelijk, al hangt er veel af van de klus."

Klanten opvoeden

'Dagelijkse klussen' als fotoshoots voor webwinkels en reclamefolders leveren volgens hem minder op dan campagnes waarbij een model het gezicht wordt van een merk. Andreas: "We moeten klanten soms wel opvoeden en zeggen dat we niet akkoord gaan met een bepaalde vergoeding. Zo krikken we het bedrag wat op."

Volgens hem zijn er meerdere redenen waarom vrouwelijke modellen zoveel meer verdienen. "Er zijn er meer en met name de beautyindustrie is velen malen groter voor vrouwen dan voor mannen."

Thumbnail
Een mannelijk model poseert voor een wintercampagne. (Foto: Getty Images)

'Mannen hebben lagere verkoopwaarde'

Jursten van der Linde van Fourteen Models, dat beginnende modellen begeleidt, zegt dat mannen "een lagere verkoopwaarde hebben". "Vrouwelijke modellen verkopen een product meer en beter. Het levert de klant dus meer op en daardoor liggen de vergoedingen voor vrouwen hoger."  

Veel hangt daarnaast af van de ervaring van modellen. De top verdient bedragen met zes nullen, beginnelingen een stuk minder. De catwalk verdient beter dan een reclamefolder en je jarenlang verbinden aan een merk als L'Oréal of Rimmel levert de hoofdprijs op.

'Vrouwen minder lang houdbaar'

Vrouwelijke Nederlandse modellen, zoals Doutzen Kroes, Romee Strijd en Lara Stone, doen het internationaal al jaren goed. Geldt dat ook voor onze mannen? Van der Linde: "Nederland hoort bij de top drie van landen met de beste modellen. De mannen doen het niet slecht, maar die komen hier niet bij in de buurt. Op de catwalk doen ze het nog wel goed, maar je kunt ze verder niet vergelijken met top male models uit bijvoorbeeld Brazilië."

De modellenbureaus benadrukken dat zij altijd de beste prijs proberen uit te onderhandelen, maar wel afhankelijk zijn van het budget van opdrachtgevers. Mannelijke modellen hebben één voordeel: hun houdbaarheidsdatum is langer. Rose van Premier zegt: "Mannen kunnen tot ver na hun dertigste werken. Vrouwen worden wat dat betreft weer gediscrimineerd op hun leeftijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van