Geld en Werk

Royale vertrekregeling: Ex-zorgbaas krijgt 3,5 ton voor fietsonderzoek

17 juni 2016 06:06 Aangepast: 31 juli 2017 04:30
Een wielerfan passeert met zijn fiets een zonaanbidder tijdens een etappe van de Tour de France op de Mont Ventoux Beeld © ANP

Zorginstelling Koraal uit Sittard heeft ex-topman Hank van Geffen een royale vertrekregeling gegeven. De ex-topman blijkt ruim twee jaar lang te worden doorbetaald voor zijn betrokkenheid bij een sportonderzoek. Daarvoor ontvangt hij ruim 350.000 euro.

Van Geffen trad begin 2012 aan als bestuursvoorzitter van de Koraal Groep. De instelling is actief in de jeugd- en gehandicaptenzorg in Limburg en Brabant, en boekte vorig jaar een omzet van 226 miljoen euro. Begin september 2014 legde Van Geffen zijn functie neer. Uit de zojuist gedeponeerde jaarrekening blijkt dat de zorginstelling hem echter op de loonlijst liet staan, formeel als 'adviseur'.

Volgens de zorginstelling ging Van Geffen na zijn aftreden aan de slag als onderzoeker. "Hij begeleidt groepen jongeren met een beperking, die trainen om met de fiets de Mont Ventoux te beklimmen", aldus een woordvoerster. Van Geffen onderzoekt samen met onderzoekers van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAM) en een andere zorginstelling welke effecten sporten heeft op het welzijn van deze jongeren, aldus Koraal.

Royale beloning

Daarvoor blijkt Van Geffen een opvallend royale beloning te ontvangen. Volgens de jaarrekening toucheerde de onderzoeker in de laatste vier maanden van 2014 bijna 75.000 euro. Vorig jaar ontving hij ruim 180.000 euro. Volgens de zorginstelling loopt het onderzoek nog door tot november 2016. Dit jaar bedraagt zijn beloning bijna 98.000 euro. De doorbetaling kost de zorginstelling daarmee in totaal 353.000 euro.

Onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) geldt sinds 2013 een maximum vertrekpremie van 75.000 euro voor bestuurders van (semi-)publieke organisaties als zorginstellingen. Maar door ex-bestuurders op de loonlijst te laten staan als 'adviseur', kan dat plafond eenvoudig worden omzeild.

Koraal verklaart de hoogte van de beloning uit afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Wel benadrukt de zorginstelling dat de beloning afgelopen jaren is verlaagd. Ook moest Van Geffen zijn telefoon en auto van de zaak inleveren.

Aanvankelijke ontving Van Geffen voor zijn onderzoekswerk zijn oude voorzitterssalaris. "Dat was ons teveel, gezien de maatschappelijke discussie rond beloningen", aldus de woordvoerster. "We hebben er een juridisch adviseur naar laten kijken. Maar de afspraken moesten wel worden nagekomen. Dit was het minimum."

Meer vertrekregelingen

Van Geffen blijkt overigens niet de enige topfunctionaris bij Koraal die zijn functie in 2014 met een royale vertrekregeling neerlegde. Bestuurder Toine van den Broek nam afscheid met een ontslagvergoeding van ruim 142.000 euro. Bestuurder Nico Geurts, die slechts anderhalf jaar in dienst was geweest, vertrok met een exitpremie van 75.000 euro. Twee directeuren van dochterstichtingen kregen afkoopsommen van respectievelijk 75.000 euro en 68.369 euro.

Eind 2011 vertrok Van Geffens voorganger Willem den Hartog met een ontslagvergoeding van ruim een kwart miljoen euro. In totaal kostten de zes vertrekregelingen de zorginstelling bijna één miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore