Geld en Werk

Vijf gemeentes mogen experimenteren met bijstandsregels

03 juli 2017 08:30 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Staatssecretaris Jetta Klijnsma op het Binnenhof. Beeld © ANP

De eerste gemeentes hebben van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken toestemming gekregen om twee jaar lang te experimenteren met de bijstandsregels. Het doel is om uit te dokteren wat de beste manier is om mensen weer aan de slag te krijgen.

Dat heeft het ministerie vanochtend bekendgemaakt.

Meerdere testgroepen

De gemeentes Groningen, Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer zijn de eerste gelukkigen. Ook Utrecht wil experimenteren, maar die gemeente was later met de aanmelding en zit dus nog even in de wachtkamer.

De gemeentes zijn van plan om meerdere testgroepen op te zetten met mensen die in verschillende bijstandsregimes komen te vallen.

Meer bijverdienen

Zo krijgen sommige bijstandgerechtigden bijvoorbeeld de mogelijkheid meer bij te verdienen tijdens hun uitkering dan wettelijk is toegestaan. Ze mogen dan een beperkt deel van hun inkomsten uit werk houden, zonder dat die worden afgetrokken van de uitkering.

Ook wordt er een groep gevormd van mensen die tijdens hun uitkeringsperiode veel minder verplichtingen krijgen opgelegd door de overheid en een groep die juist 'intensiever wordt begeleid'.

Terneuzen?

Opmerkelijk is dat een gemeente als Terneuzen niet op het experimentlijstje staat. De Zeeuwse gemeente streed eerder dit jaar voor een variant op een basisinkomen, waarbij uitkeringsgerechtigden helemaal geen verplichtingen kregen opgelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore