Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Spoed: Nederland komt 200.000 woningen tekort

21 juli 2016 14:15 Aangepast: 30 juli 2017 21:30
Beeld © ANP

De woningnood is zó hoog dat er 200.000 extra woningen moeten bijkomen. Sinds 2010 zijn er jaarlijks 35.000 woningen te weinig bijgebouwd, blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging Dynamis. Daardoor dreigen koopwoningen onbetaalbaar te worden voor middeninkomens.

De makelaarsvereniging, met dertien leden en zesendertig vestigingen, pleit ervoor dat er snel meer koop- en huurhuizen worden bijgebouwd. Het onderzoek is gedaan in veertig regio's. Het Economisch Instituut voor de Bouw onderschrijft de conclusie.

Dure hoofdstad

Het tekort op de woningmarkt is "zeer verontrustend", vertelt onderzoeker Frank Verwoerd (Dynamis) aan RTL Z. Vooral in populaire regio's is de ontstane marktsituatie ongezond. Zo is, vanwege het tekort, de gemiddelde verkoopprijs in Amsterdam naar recordhoogte gestegen: 408.317 euro. Het gemiddelde is overigens wel iets anders dan de mediane verkoopprijs, die makelaarsvereniging NVM eerder meldde. Bij een mediaan worden extreem hoge en lage prijzen eruit gefilterd, terwijl die bij de cijfers van Dynamis wel worden meegeteld. Maar ook de mediane transactieprijs bereikte een recordhoogte: 314.000 euro.

Daardoor betalen kopers nu gemiddeld 4.609 euro per vierkante meter in Amsterdam. Momenteel staan er nog maar 2.450 woningen te koop.

Top tien woningnood

Maar de schaarste gaat niet alleen Amsterdam aan, het probleem dijt juist als een olievlek uit. Zo is het Utrechtse woningaanbod in de afgelopen jaar gehalveerd: daar staan nog maar 1.220 woningen te koop.

Steden als Utrecht en Amsterdam zijn zelfs zo in trek, dat er ook een tekort is in omliggende gemeenten: IJsselstein, Diemen en Vianen. "Je ziet in die regio's migratiestromen ontstaan van de stad naar randgemeenten. Maar door die toestroom stijgen de huizenprijzen daar ook weer." Andere gemeenten die in de top tien staan qua woningschaarste zijn Groningen, Haarlem, Zaanstad, Leiderdorp en Amstelveen

Koopprijzen in deze gemeenten zijn sinds het dal in 2013 met 36 procent gestegen, tegenover een landelijk gemiddelde van 16 procent.

Twee ton aan extra woningen

De markt koelt pas weer af als 200.000 woningen extra worden bijgebouwd, berekende de onderzoekers. Dit komt bovenop de jaarlijkse behoefte van ongeveer 75.000 woningen die nodig zijn voor de huishoudensgroei in Nederland.

In de afgelopen zes jaar zijn er maar 45.000 woningen per jaar bijgekomen. Dat klinkt nog best veel, met de financiële crisis in het achterhoofd. Maar om de stijgende vraag (en groei van de bevolking) te kunnen bijbenen, hadden dat er 80.000 moeten zijn.

Gentrificatie

De woningmarkt in Amsterdam is het meest verhit: met een inkomen van 50.000 euro koop je in de hoofdstad een woning van slechts 49 m2. Gemiddeld gesproken. Voor gezinnen en middeninkomens is dat onhoudbaar. Verwoerd: "Dat woningen met de inflatie meegroeien, of iets daarboven, is prima. Maar dit zijn zulke hoge bedragen, dat is heel verontrustend."

De krapte op de woningmarkt mogen gemeenten zichzelf best aanrekenen, betoogt Dynamis. De financiële crisis mag dan wel een rem hebben gezet op allerlei bouwplannen; toch zijn er gemeenten die het wel goed hebben aangepakt. Zo is de woningnood in (en rondom) Den Haag door de juiste maatregelen flink teruggedrongen, vertelt de makelaarsvereniging.

Tenslotte blijven de verschillen tussen regio's groot. Grote delen van de provincie Groningen, Zeeland en de achterhoek kampen niet met een woningtekort.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore