Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Jeugdige boekenwurmen maken meer kans op hoog salaris

Natuurlijk wil je dat je kinderen goed terecht komen en dat ze later een goede boterham kunnen verdienen. Wat kun je dan doen? Laat ze lezen, minstens elf boeken.

Voor elk jaar dat je je zoon jaar langer naar school stuurt, verdient hij later waarschijnlijk meer. Maar als je hem ook nog meer dan tien boeken laat lezen, dan wordt dat maar liefst 21 procent meer, schrijven wetenschappers van de Universiteit van Padova in Italië na een onderzoek onder bijna zesduizend jongens in negen verschillende landen in Europa.

Billy niet nodig

Je hoeft niet per se naar Ikea om een Billy boekenkast aan te schaffen, als je zoon maar opgroeit met meer dan tien boeken. Het mogen er natuurlijk best 500 zijn, maar 11 is ook al goed.

Het gaat niet om schoolboeken, maar om boeken die je buiten school om leest. 'Rekenen voor de basischool deel 3' moet je dus zeker niet overslaan, maar het gaat er om dat jongens daarnaast nog boeken lezen.

Frappant is dat het verder niet uitmaakt of je ouders met hun handen werken, of ergens op kantoor zitten, of dat er thuis stromend water is.

Nederlandse jongens: tweederde had meer dan tien boeken

Ook mannen in Nederland zijn onderzocht. Een derde had minder dan tien boeken in zijn jeugd, daarmee hadden ze gemiddeld meer boeken dan hun leeftijdsgenoten in veel andere landen.

In landen als Tsjechië, Denemarken en Zweden waren jongens beter bedeeld met boeken, maar in België, Frankrijk en Italië juist minder.

Meer boeken kunnen ook duiden op meer nadruk op ontwikkelen

Volgens de onderzoekers is er niet per se een verband tussen lezen en salaris. Als er meer boeken in huis zijn, dan kan het natuurlijk zo zijn dat je daardoor meer kans krijgt meer te leren en meer ervaringen op te doen.

Maar het kan uiteraard ook dat als er in een gezin meer boeken aanwezig zijn, dat een teken is dat daar de nadruk meer ligt op ontwikkeling of dat het inkomen al hoger ligt.

De nadruk in het onderzoek ligt op mannen die voor de opkomst van internet opgroeiden, maar de onderzoeker geloven dat ook nu boeken lezen nog een gunstige uitwerking heeft.

Bron: RTL Z