Money Talks

Een leven lang leren geldt van stratenmaker tot CEO

19 april 2016 10:24 Aangepast: 31 juli 2017 19:00

De arbeidsmarkt verandert radicaal. Volgens minister Bussemaker is 'een leven lang leren' het antwoord om je carrière succesvol te blijven houden. Dat geldt voor de stratenmaker, maar ook voor de CEO. Maar wat houdt dat in de praktijk nu precies in?

"Het gaat erom wat je informeel kan leren, doordat je collega je bijvoorbeeld iets nieuws uitlegt", zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker tegen RTL Z Money Talks, "maar een leven lang leren gaat ook over een diploma halen door een opleiding te volgen. En alles daartussenin."

Daarom wil Bussemaker het gebruik van certificaten stimuleren, zodat je bijvoorbeeld aan het MBO een deel van een opleiding kan doen. "Als je die certificaten goed opbouwt, kan dat weer leiden tot een diploma."

Wat kan je fysiek nog aan?
Bussemaker ziet de arbeidsmarkt in de ict en dienstverlening fors veranderen. "Je ziet het bijvoorbeeld bij reisbureaus of videotheken. Die hebben we bijna niet meer. Maar ook het werk van bouwkundigen of verpleegkundigen verandert. Die moeten nu ook met computers werken. Dat vraagt om andere vaardigheden en die moet je bijleren."

Een stratenmaker kan niet zomaar worden omgeschoold tot robotprogrammeur, erkent de minister ook, "maar bij die beroepen is er een grens wat je fysiek aankan. Met name bij mensen met lager opgeleide banen is het van belang om op tijd na te denken welk ander beroep je zou kunnen uitoefenen."

Geen chauffeurs meer
Volgens Innovatie-expert Richie van Heuven van Staereling is de kans vrij groot dat veel banen binnen nu en vijf jaar overgenomen gaan worden door robots. "Bepaalde banen zijn straks niet meer nodig. Neem de zelfrijdende auto: er zijn straks geen chauffeurs meer nodig, maar ook mensen bij tankstations worden overbodig."  

Van Heuven weet waarover hij spreekt, want hij begon ooit als developer en it-specialist: "Dat soort banen zijn door cloud computing minder nodig." Door een deeltijdstudie Bedrijfskunde vijzelde hij zijn kennis op. "Dat kan een robot niet."

Reizen van Limburg naar Leiden
Toch is een baan naast je studie een behoorlijke opgave. Veel mensen zijn de dertig al gepasseerd als ze aan een nieuwe opleiding beginnen, hebben een drukke baan een gezin en een sociaal leven. Daarnaast kost het ook nog eens een hoop geld.

Debbie Groenestijn woont in Zuid-Limburg, heeft een baan van 32 uur in de week en twee jonge kinderen. Een keer in de week reist ze op en neer naar Leiden voor een MBA-studie. Alleen voor de reistijd is ze al zes uur kwijt. Groenestijn: "Dat is wel pittig. Maar mijn man doet een stapje terug en de avonden kan ik aan mijn studie besteden. Desondanks lig ik al achter."

Verbreden of verdiepen?
Suzanne Aandewiel van de parttime studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ziet twee soorten studenten komen: vakspecialisten, zoals artsen of technici, die met een bedrijfskundige opleiding hun managementvaardigheden willen verbeteren om zo hogerop te komen of mensen die zich nog verder willen specialiseren. Maar in die laatste zit volgens Aandewiel wel een valkuil: "Als je specialisme niet meer nodig is, heb je wel een probleem."

Er zijn tientallen onderwijsinstellingen die dit soort opleidingen aanbieden. Bij de keuze voor een opleiding zijn twee dingen van belang, aldus Aandewiel: "Allereerst de accreditatie. Een instelling moet absoluut geaccrediteerd zijn. Maar kijk ook naar ranglijsten op internet." Daarbij kan je kijken naar wat studenten ervan vinden, 'maar nog beter is om lijstjes erbij te pakken met beoordelingen van bedrijven.'

Waar liggen je kansen?
Van Heuven ziet twee kansrijke groepen voor de arbeidsmarkt over een paar jaar. "In de eerste plaats heb je de groep technische mensen die dingen kan maken of ontwikkelen. Wat je aan de andere kant ziet zijn mensen die het verhaal goed op de bühne kunnen brengen en anderen kunnen vertellen wat je met die gemaakte dingen precies kan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore