Geld en Werk

Verdient een minister echt 9 procent meer?

14 april 2016 16:23 Aangepast: 31 juli 2017 19:30

De grootste salarisstijgingen zouden zich dit jaar voordoen op de burelen van de ministeries en in het parlement. Dat blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van Bureau Berenschot en Elsevier. Maar politiek Den Haag ontkent.

Het salaris van alle ministers is op 1 januari 2016 met maar liefst 9 procent gestegen, blijkt uit het onderzoek. "Het zijn vaste bedragen die een minister verdient. Het maakt niet uit of je met of zonder ervaring werkt”, aldus onderzoeker Hans van der Spek van Bureau Berenschot die 257 functies onderzocht. “Het is gewoon terug te vinden in de Staatscourant.”

Een minister verdient nu 157.500 euro per jaar, dat was vorig jaar 144.500 euro. Zijn staatssecretaris, de tweede man op het ministerie, is het jaar ook opgewekt begonnen. De staatssecretarissen verdienen nu 8,5 procent meer dan vorig jaar. Gemiddeld 147.000 euro per jaar. Na jaren van een nullijn is het nu dus weer flink bal bij het rijk.

De woordvoerder van minister Plasterk ontkent echter de enorme salarisstijgingen. Het ministerie kan de 9 procent niet vinden. "We hebben de 5 procent uit het loonakkoord, maar die andere 4 procent kunnen we niet vinden", aldus woordvoerder Julia Rademaker tegenover RTLZ. "We hebben er naar gezocht, maar kunnen het niet verklaren."

Volgens Van der Spek heeft hij wel degelijk gelijk. "Het maandsalaris van een minister is gestegen van 10.325 euro naar nu 11.270 euro, een verschil van ruim 9 procent."

Andere flinke salarisstijgingen bij de overheid
Als de staatssecretaris of minister na bijvoorbeeld 4 of 8 jaar weer vertrekt en burgemeester wordt, zou dat ook een stuk lucratiever zijn geworden, blijkt uit het onderzoek. Een gemiddelde burgemeester is er dit jaar 6,2 procent op vooruit gegaan. In een grote stad verdien je ruim 1,5 ton. Terug naar de Kamer is ook minder erg geworden voor de minister. Een Tweede Kamer-lid verdient dit jaar 5,4 procent meer dan vorig jaar: 108.000 euro. Rademaker herkent ook deze salarisstijgingen niet. Ze blijft bij de maximaal 5 procent uit het loonakkoord.

Opvallend is dat de gemiddelde salarisstijging in Nederland beperkt blijft op 2 procent, maar dat de uitschieters dit jaar dus vooral bij de overheid zijn te vinden.

Andere eervolle banen bij het Rijk die ook flink meer betalen zijn:

  • President Hoge Raad: + 6,1 procent
  • Commissaris van de Koning: + 4,5 procent
  • Directeur Voorlichting: +5,7 procent
  • Rijksaccountant: +5,3 procent
  • Nationale Ombudsman: 4,5 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore