Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Frankrijk wil werkmail buiten werktijd bannen'

Na Duitsland en België, is ook Frankrijk de non-stop e-mailstroom van het werk zat. De Franse minister van Arbeid onderzoekt de mogelijkheid om wettelijk vast te leggen dat werknemers thuis hun werktelefoon en -mail links mogen laten liggen. "Het recht om onbereikbaar te zijn", noemen Franse media het plan.

"Een mini-revolutie?", vraagt Economiematin.fr zich af. "Binnenkort hebben werknemers het recht om zonder schuldgevoel even onbereikbaar te zijn." Ook België en Duitsland onderzoeken opties om de balans tussen werk en privé te verbeteren.

Als de wet doorgaat, dan mogen werkgevers hun medewerkers er niet meer zomaar op aanspreken als ze pas tijdens werkuren hun e-mails openen. Het idee werd oorspronkelijk geopperd door Bruno Mettling, plaatsvervangend directeur-generaal van de mobiele provider Orange in een radio-interview. Hij wees erop dat het steeds lastiger is om werk en privé in balans te brengen zijn omdat we altijd maar online zijn. 

Het plan is onderdeel van een groter pakket met hervormingen op de Franse arbeidsmarkt. Daarmee wil het land de haperende economie weer nieuw leven inblazen. Zo staat de 35-urige werkweek ter discussie. Tot grote frustratie van veel Fransen, die juist veel waarde hechten aan de korte werkweken. Ook wil de Franse minister het ontslagrecht versoepelen voor bedrijven die in zwaar weer zitten.

Zet je telefoon uit, dat is gezond
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat altijd bereikbaar zijn voor je werk inderdaad ongezond is. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit vonden uit dat werknemers al na twee jaar chronisch vermoeid raken als ze constant bereikbaar zijn. Daarnaast blijkt uit Brits onderzoek dat het vooral een bron van stress en frustratie is

In Duitsland zijn er een aantal bedrijven die experimenteren met duidelijkere regels. Autofabrikant BMW geeft medewerkers het 'recht op onbereikbaarheid'. In België verbiedt supermarktketen Colruyt zijn werknemers om mails buiten werktijd te lezen, uit 'respect voor de werknemer'.