Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nederlands speciaalbier vliegt over de toonbank in het buitenland

Michel Ordeman, oprichter van de Haarlemse Jopen-brouwerij. Beeld © RTL Z

We drinken steeds meer speciaalbier in Nederland, vorig jaar zo'n 8 procent meer zelfs, maar ook in het buitenland zijn ze niet vies van een Nederlands biertje of twee en dus wordt er steeds meer geëxporteerd.

Bij brouwerij Jopen in Haarlem merken ze in ieder geval de grotere interesse uit het buitenland. Vroeger had de brouwer niet genoeg capaciteit om aan de buitenlandse vraag te voldoen. Maar die capaciteit is recent uitgebreid naar 40.000 hectoliter en dus kan er ook meer worden geëxporteerd.

Oprichter Michel Ordeman verwacht dit jaar 30.000 hectoliter te brouwen, en daarvan hoopt hij 15 tot 20 procent te exporteren. Dat is een stevige groei in vergelijking met vorig jaar toen er een stuk minder werd gebrouwen en de export zo'n 5 procent bedroeg.

Typisch Nederlandse bieren
Volgens Ordeman zijn er twee categorieën bier die goed doen als exportproduct: innovatieve bieren en typisch Nederlandse bieren. Zo is Jopen Koyt populair, een bier zonder hop (technisch gezien dus geen echt bier) gebrouwen met een middeleeuws kruidenmengsel dat gruit heet, gebrouwen naar een Haarlems stadsrecept uit 1407.

Ook is er vraag naar Don’t tRYE this at home!, een een zeer sterk bier (12% alcohol) gebrouwen met 70 procent rogge in samenwerking met de Noorse Lervig brouwerij. De innovatieve roggewijn is een variant op een barleywine, een bierstijl gebrouwen met gerst, een graan dat veel makkelijker te gebruiken is in een brouwerij omdat het lang niet zo plakkerig is.

Thumbnail

Een tank Mooie Nel in de Jopenkerk in Haarlem.

Ook andere brouwers profiteren
Niet alleen Jopen profiteert van de buitenlandse belangstelling, blijkt uit cijfers van Bier & Co, de belangrijkste groothandel in speciaalbieren. Het bedrijf exporteert speciaalbier van 10 kleine Nederlandse brouwers zoals 't IJ, De Prael, Oedipus, en Maximus.  

Volgens senior exportmanager Rick Kempen is hun export van Nederlandse speciaalbieren vorig jaar met 65 procent in waarde gestegen, en met 56 procent in volume. "Het zal mij niets verbazen als vergelijkbare cijfers voor alle makers van Nederlands speciaalbier gelden, tussen de 30 en 60 procent", zegt hij.

Er zijn zelfs ambachtelijke brouwers die het grootste deel van hun productie al exporteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij Brouwerij de Molen uit Bodegraven.

De Britten vinden Nederlands bier in ieder geval erg lekker.  

China, Rusland en de VS
Bij Jopen heeft Ordeman net een nieuwe bestelling binnen voor 10 pellets met daarop elk 5 hectoliter bier. Waar dat heen gaat? "Dat is vrij gelijkmatig verdeeld over de wereld", zegt Ordeman, die naar 20 landen exporteert. Er gaat bier naar de VS, maar ook naar landen als Canada en Rusland. In Europa gaat er bijvoorbeeld Jopenbier naar Denemarken, Italië, het VK  en Zweden. "En China is een interessante nieuwe markt voor ons", zegt Ordeman.

Een van de populairste exportbieren is Mooie Nel IPA, een bier met Amerikaanse hoppen dat naar citrus en tropisch fruit ruikt en onlangs werd verkozen tot beste bier van Nederland.

De exportversie krijgt wel een andere naam: North Sea IPA. "Mooie Nel is een redelijke tongbreker in het buitenland", zegt Ordeman lachend.   

Thumbnail

De landen waar Jopen naar exporteert.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Z / Loek Essers / Mathijs Smit / Eelco Hiltermann
Meer over