Geld en Werk

Export vlees, vis en groenten van Nederland naar Italië stijgt fors

20 juni 2017 06:07 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Kisten met groenten en fruit worden klaargemaakt voor de export. Beeld © ANP

Het gaat goed met de export van Nederlandse producten naar Italië. Vooral groenten, vlees, babypoeder en machines vinden hun weg naar het Zuid-Europese land.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar aanleiding van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dat vandaag van start gaat. Ook is er een handelsmissie naar Italië, gericht op slimme en duurzame oplossingen in de food- en tuinbouwsector. 

Babymelkpoeder

Nederland geldt als vierde importland voor de Italianen. Alleen uit Duitsland, Frankrijk en China worden meer goederen gehaald. In cijfers: Nederlandse bedrijven exporteerden in 2016 voor 18 miljard euro naar Italië, 2 procent meer dan in 2015.

Vooral de exportwaarde van voedingsproducten naar Italië nam toe met 12,8 procent tot bijna 2,8 miljard euro. Ook ging voor 95 miljoen euro aan babymelkpoeder naar Italië. Naast voeding exporteerden bedrijven ook machines (25 procent) en chemische producten (21 procent).  

Groei machines

Andersom is Nederland voor Italië het tiende afzetgebied. In 2016 ging voor 9,3 miljard euro aan goederen van Italië naar Nederland. Dat is bijna 340 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Ruimschoots de helft van deze groei komt door een hogere import van machines.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore