Geld en Werk

Den Haag en Utrecht willen dat ABP stopt met fossiele beleggingen

20 oktober 2016 12:14 Aangepast: 30 juli 2017 01:30
Beeld © AFP

Na Amsterdam roepen nu ook de gemeente Utrecht en de Haagse gemeenteraad pensioenfonds ABP op zo snel mogelijk een eind te maken aan beleggen in de fossiele industrie.

Utrecht schrijft in een brief aan het ambtenarenpensioenfonds dat het graag wil dat ABP zich zo snel mogelijk terugtrekt uit beleggingen in kolen, nucleair en schaliegas. Ook vraagt de gemeente aan het ABP transparanter te zijn over welke beleggingen (nog) niet voldoen aan de principes van verantwoord en duurzaam ondernemen.

Verder wil Utrecht dat het ABP inzicht geeft in wat er met de bedrijven is afgesproken. Amsterdam was in juni Utrecht voor. Beide steden wijzen het ABP erop dat ze snel mogelijk fossielvrij willen zijn.

'Beleggingen straks waardeloos'

Bij de wensen van Amsterdam en Utrecht spelen niet alleen milieuredenen mee. Zij zijn ook bang dat de beleggingen die voor hun ambtenaren zijn gedaan risico lopen door de zogeheten 'carbon bubble'. De gedacht daarbij is dat voorraden olie en gas op een bepaald moment vanwege klimaatafspraken niet meer gewonnen kunnen worden en daarom waardeloos zullen zijn.

Utrecht zegt binnenkort met het ABP te gaan overleggen over hoe er kan worden samengewerkt met het ABP om de doelstellingen te kunnen realiseren.

Het ABP heeft nog geen reactie op de brief van Utrecht, maar zegt daar 'begin volgende week' mee te zullen komen. Het ABP zegt niet nog door andere overheden te zijn benaderd om het beleid nog duurzamer te maken.

Haagse gemeenteraad: vragen aan college

In de gemeente Den Haag hebben raadsleden van zes partijen in september vragen gesteld aan het college over beleggingen van Den Haag in banken die geld uitlenen aan fossiele industrie. Ook vragen de partijen zich af of het ABP het pensioengeld van ambtenaren nog wel in fossiele bedrijven moet beleggen, vanwege het risico dat beleggingen minder waard worden. Zij willen dat de gemeente het ABP oproept niet meer in fossiel te beleggen. Het college komt op 8 november met een antwoord.

De raadsleden zijn van de Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij, PvdA, GroenLinks, D66 en de SP. Bij elkaar hebben die partijen 26 van de 45 zetels in de Haagse gemeenteraad, een meerderheid dus.

ABP gooide vorig jaar het roer om en beloofde minder te gaan beleggen in fossiele brandstoffen. Maar de gemeenten gaat dat dus niet snel genoeg.  

Meer rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van