Pensioenen

ABP: kans op pensioenkorting aanzienlijk

15 september 2016 11:35 Aangepast: 30 juli 2017 09:30
Beeld © iStock

Pensioenfonds ABP staat er nog altijd niet goed voor. Het herinnert er de gepensioneerden én de deelnemers die nu nog werken er weer eens aan dat de kans op afstempeling van de pensioenen volgend jaar 'aanzienlijk' is.

De dekkingsgraad van het ABP was eind augustus 90,6 procent. Als dat eind dit jaar niet is verbeterd, dan zullen gepensioneerden volgend jaar een lagere pensioenuitkering krijgen. Ook worden de pensioenaanspraken van werknemers die nu nog een baan hebben verlaagd.

Afstempelen raakt dus alle deelnemers in het ABP, niet alleen degenen die nu gepensioneerd zijn. Er zijn ongeveer 800.000 Nederlanders die hun pensioen krijgen van het ABP. In totaal zijn er 2,8 miljoen deelnemers.

7 euro pensioen per maand minder

Zelf denkt het ABP dat de kans 'aanzienlijk' is dat de dekkingsgraad eind december lager is dan de kritische dekkingsgraad. Daardoor zullen de pensioenen moeten worden verlaagd, met tussen de 0,5 en 1 procent. Bij een gemiddeld pensioen van 700 euro per maand betekent dat dat gepensioneerden vanaf 2017 3,50 tot 7 euro per maand minder zullen krijgen.

Gepensioneerden zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van hun pensioenuitkering. Iedereen krijgt ook AOW en dat bedrag is onafhankelijk van hoe het gaat op de financiële markten en de rente. De AOW wordt door alle belastingbetalers opgebracht.

Lage rente is boosdoener

Pensioenfondsen lijden onder de lage rente. Daardoor moeten zij nu veel meer geld 'in kas' hebben om in de toekomst de pensioenen te kunnen betalen. Pensioenfondsen hebben uiteraard niet of maar heel weinig geld letterlijk in kas. Het meeste is belegd, in obligaties, aandelen en andere beleggingen.

De beleggingen van pensioenfondsen zijn nu niet het probleem. De rendementen daarop zijn nu goed, maar dat wordt teniet gedaan door de lage rente, waarmee de dekkingsgraad wordt berekend.

Eén keer eerder verlaagd

Tot nu toe heeft het ABP slechts één keer de pensioenen verlaagd, dat was in 2013. Bij die verlaging ging het om slechts 0,5 procent, oftewel een paar euro per maand. Sindsdien is die korting al weer ongedaan gemaakt.

Mocht het ABP volgend jaar gaan korten, dan wordt dat dus de tweede keer in het bestaan van het pensioenfonds.

Komende vijf jaar geen indexatie

De dekkingsgraad van het ABP, de verhouding tussen de bezittingen en verplichtingen, moet in eerste instantie stijgen naar de 104,2 procent stijgen en daarna naar 128 procent. Pas bij een dekkingsgraad van 110 procent kan er weer gedeeltelijk worden geïndexeerd. Dat betekent dat de pensioenen kunnen worden verhoogd in verband met de inflatie. Pas bij een dekkingsgraad van 128 procent mag er volledig worden geïndexeerd.

Dat soort niveaus is nu nog ver weg. Het ABP zegt tegen deelnemers dat het niet verwacht de komende vijf jaar te kunnen indexeren, ook niet gedeeltelijk.

Eind 2017 en ook in de jaren erna zal telkens weer worden bekeken of de dekkingsgraad van het ABP voldoende is. In principe is het dus mogelijk dat in latere jaren de pensioenen weer worden verlaagd.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van