Geld en Werk

Chinees bedrijf beschuldigt Nederlandse winkels van namaak

05 oktober 2016 05:56 Aangepast: 30 juli 2017 05:00
Beeld © ANP

We zijn het andersom gewend, maar een Chinees bedrijf beschuldigt twee Nederlandse winkelketens ervan producten te verkopen die één op één zijn gekopieerd. Een partytent van Blokker en Leen Bakker zou te veel lijken op het origineel.

Het Chinese bedrijf Zhejiang Zhengte draait de rollen om. Het eist vandaag in een kort geding dat de twee Nederlandse winkelketens stoppen met de verkoop van 'hun' partytent. 

De inzet voor de Chinezen is hoog, want de 'Butterfly Gazebo', zoals het product heet, is inmiddels het vlaggenschip van het bedrijf geworden. Het wordt onder andere via een grote Nederlandse webwinkel verkocht.

'Elegant alternatief'

Een ontwerper in dienst van het bedrijf heeft het doek ontworpen als een 'licht' en 'elegant' alternatief voor de lompe partytent. Het luifel bestaat uit een vierkant doek dat in 'vlindervorm' gevouwen is, met daaronder vier palen die in hoogte verstelbaar zijn. Het is een uniek ontwerp, omdat de specifieke opstelling 'een sierlijk lijnenspel veroorzaakt', zegt Zhejiang.

Daarnaast is het Chinese bedrijf niet bepaald blij met de uitvoering van de concurrenten. Het product van Leen Bakker en Blokker zou van inferieure kwaliteit zijn, zegt het bedrijf in de dagvaarding. 

 
Thumbnail

Links het model van het Chinese bedrijf, rechts het Nederlandse model. (Beeld: Rechtbank Den Haag)

'Dit bestaat al jaren'

De Nederlandse bedrijven zien het punt niet en zeggen dat het ontwerp al langer bestaat, al geven ze daar geen voorbeelden van. Bovendien vormt het doek 'een vlindervorm' omdat het regenwater dan makkelijker wegloopt. Overigens staat het product 'Le Sud paviljoen Grimaud' niet meer in de webshops van Blokker en Leen Bakker.

Het Chinese bedrijf wil dat de Nederlandse winkels binnen 40 dagen stoppen met verkoop de namaakproducten en de bestaande voorraden terughalen. Als de rechter de Chinezen gelijk geeft, mogen Leen Bakker en Blokker kiezen: de partytenten inleveren bij Zhejiang Zhengte, of ze vernietigen.

Update: De rechter geeft de partijen tot volgende week woensdag om een schikking te treffen. Gebeurt dat niet dan volgt er alsnog een uitspraak op 2 november. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore