Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Beleggers somberder: 20 procent ziet AEX dalen, 'dat is best veel'

Beeld © ANP

Nederlandse beleggers zien de zon wat minder schijnen. Dat is voor het eerst in drie maanden tijd. Een op de vijf denkt dat de AEX zal dalen.

Dat blijkt uit de ING Beleggersbarometer van november. De stand daalt van 137 in oktober tot 127 nu.

In de meeste andere maanden verwacht ongeveer 10 procent van de beleggers dat de AEX zal dalen, zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, desgevraagd.

Geen eindejaarsrally

Ondanks het feit dat één op de vijf denkt dat de AEX-index in de komende drie maanden zal dalen, gaat 60 procent er vanuit dat de koersen stabiel zullen blijven. De resterende 20 procent gaat uit van een stijging.

Beleggers denken dat de AEX over drie maanden rond de 445 punten zal staan. Dat is 2,5 procent onder het huidige niveau van de AEX.

Een eindejaarsrally kunnen we vergeten, zegt Homan. Vorige maand bleek al dat beleggers voorzichtiger waren geworden.

Somberder over economie

Beleggers zijn negatiever over de economische situatie in Nederland. Zo denkt 14 procent dat de economie verslechtert. Dat is meer dan een maand geleden, maar tegen de 60 procent rekent nog altijd op een verbetering, nuanceert Homan.

Er zijn nog altijd duidelijk meer positivo's dan negatievelingen

'Maar economie gaat eigenlijk best goed'

Naar ons idee gaat het economisch gezien best goed, zegt Homan. De verkiezing van Trump zorgt voor een impuls op de korte termijn, maar de rente loopt wat op.

De waarderingen zijn wel pittig, vindt Homan en veel bedrijfscijfers komen er niet meer. Hij ziet dan ook niet waar een eindejaarsrallye nog vandaan zou moeten komen. Misschien als het referendum in Italië en de presidentsverkiezing in Oostenrijk meevallen. Europa is qua koersen ver achtergebleven bij de VS, zegt hij.

Meer in aandelen

Beleggers zijn dit jaar niet meer of minder risico gaan nemen. Twee jaar geleden gingen ze wel meer risico nemen. Destijds zaten beleggers gemiddeld gezien voor 60 procent in obligaties en voor 40 procent in aandelen, maar nu is dat meer 50/50. Die verdeling is dit jaar niet gewijzigd, zegt Homan.

Hij zelf staat wel positiever tegenover aandelen, maar je moet er wel een langere horizon voor hebben en er tegen kunnen dat koersen ook kunnen dalen, zegt Homan. Hij denkt dat beleggers meer in cyclische aandelen zouden moeten.

Meer op rtlz.nl:

'Beleggers moeten uit staatsobligaties en in aandelen'

Beursspel-koploper Rick van Zelst (19) mag echt de beurs op